Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu.
YaBB - Yet another Bulletin Board
11.12.19 - 10:02:15
REU * EU NDB Logger * .


Sivu: 1 2 
Neuvoja L-antennista ja muistakin ... (Luettu 11178 kertaa)
oh5sh
Kisälli
**


Utilityukko

Viestejä: 61
Re: Neuvoja L-antennista ja muistakin ...
Vastaus #15 - 05.08.14 - 12:15:04
 
vm ollilainen kirjoitti 25.07.14 - 13:30:39:
Moi

Löysin aihetta käsittelevän jutun, jossa on modifioitu PA0rdt:n Miniwhipin virransyöttöyksikköä
http://carc.org.uk/carc_ftp/G3GRO-PA0RDT-Active_Ant.pdf

Onkohan kuvassa 3,  so tekstissä, virhe "... RF chokes ... in the supply lines were 470mH", onko se todella milliHenryä eikä mikroja
http://ollilain.smugmug.com/MyPhotos/DX/i-dz3xDbz

Miten mielestänne pitäisi maadoittaa miniwhipistä alas tuleva koaksaali? - UHF-UHF -liitos, josta maadoitusjohto? vai koaksaalin vaipasta suoraan? vai?

- - -
kiitos jo aiemmin kommentoineille,
vmo

 
Olen käyttänyt 470 uH kuristimia ja kuten täällä jo taidettiin todeta, mikä tahansa 0.5 ... 2 mH käy. Valmiiden pikkukuristimien virrankesto pitää ottaa huomioon, mutta se kyllä tähän tarkoitukseen riittää. MiniWhipin virtasyöttöön olen käyttänyt pientä 12 V akkua (Lidl myi takavuosina näitä. Oikein kätevä, siisti kotelointi ja kantohihnakin, eikä tule häiriöitä.)
Omissa MiniWhip-kokeiluissani ei ole ollut käytössä mitään erityistä maadoitusta. Ehkäpä siis kuuluvuus paranisi edelleen, jos kaapelin vaipan maadoittaisi? MiniWhip-QTH:ssani (kerrostalo) ei ehkä ole hyvää maata tarjolla. Antenni on (silloin kun on) 5 m ongenvavan nokassa ylimmän kerroksen parvekkeella, jonka korkeus maasta on noin 10 m. MiniWhip nousee täten hiukan räystään ja katon yläpuolelle. Syöttökaapelia kertyy kaikkine kieppeineen runsaat 10 m.
 
73 de oh5sh
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
oh5sh
Kisälli
**


Utilityukko

Viestejä: 61
Re: Neuvoja L-antennista ja muistakin ...
Vastaus #16 - 05.08.14 - 12:27:17
 
RJL kirjoitti 24.03.14 - 20:00:32:
Voi hyvinkin olla että kun on kyse noin pienestä antennista noin matalalla niin on herttaisen yhdentekevää miten sen langan sinne ilmaan asentaa. Periaate kuitenkin on mahdollisimman vapaaseen tilaan ja mahdollisimman korkealle. Maadoitusten vaikutus taas pitää aina kokeilla erikseen, mitään pätevää yleisohjetta ei ole. Lähetyskäytössä tilanne on toinen kun pyritään minimihäviöihin, kuuntelu ei ole niin tarkkaa. Eri asennustapojen eroa ei oikein kuule kun veivailee satunnaisesti pitkin bandeja, ne voimakkaat asemat kuuluvat melkein millä vaan. Erot tulevat esiin kun metsästää heikkoja asemia, ja tässäkin vain pidemmän kuuntelun myötä.

 
Eräässä todella vanhassa radionkuuntelijan opaskirjassa mainittiin, että antennin pitäisi olla vähintään 7 m korkeudella maanpinnasta. Sitä ei selitetty, mistä tuohon 7 m alarajaan oli päädytty.
Taitaapa minunkin "puutarhalankani" roikkua noin kuudessa metrissä...
 
73 de oh5sh
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
OH5MD
Majakkamestari
***


Utilityukko

Viestejä: 199
Sukupuoli: male
Re: Neuvoja L-antennista ja muistakin ...
Vastaus #17 - 05.08.14 - 13:21:01
 
Tuo korkeuden merkitys on "tosi dx-kuuntelussa" todella merkittävä. Antennin korkeus maanpinnasta määrää suuntakuvion vertikaalisuunnassa ja tässä on tärkeää etenkin tuo alimman keilan tulokulma. Kaukaisimmat asemat tulevat kovin matalista tulokulmista ja matalalla olevan antennin pääkeila (etenkin 3-5 MHz taajuuksilla) osoittaa suoraan ylöspäin - sieltä niitä signaaleja tulee kovin harvoin.
 
Toki "epämääräisellä" ja matalle sijoitetulla langallakin HF-asemia kuulee kohtuullisesti. Harvinaisemmat asemat vain taitavat jäädä kuulematta. Olen joskus tehnyt vertailuja 5 metrin korkeudella olevalla "lyhyellä langalla" ja 40 metrin korkeudella olevalla 7-elementtisella 28 MHz jagilla ... ero oli kieltämättä melkoinen! Keskiaalloilla tilanne onkin sitten toinen, koska aallonpituus on niin suuri, että antennia ei saada millään esim. 1/4-aallonpituuden korkeudelle (esim. lähetinantenneina käytetään vertikaaliantenneja).
 
Mitään kovin tarkkaa minikorkeutta on antennille vaikea antaa, maaperän johtavuus ja paikallinen topografiakin vaikuttavat myös asiaan. Joskus minimikorkeutena on pidettu 1/2-aallonpituutta - siis hyvän antennin minimi-sijoituskorkeutena. Esim. EZNECillä yms. voi kokeilla, miltä antennin suuntakuvio näyttää eri sijoituskorkeuksilla. Yleinen pääsääntö on, mitä korkeammalla, sitä parempi. Myös VOAProp, ACE-HF yms. keliennusteohjelmat antavat viitteitä siitä, mikä antennin ja laitteiston merkitys on - myös kuuntelupuolella. Ne, jotka väittävät, ettei kuunteluantennilla ole niin suurta väliä - eivät ehkä koskaan ole itse kuunnelleet millään ns. paremman luokan laitteistolla.
 
73 de OH5MD, Ilkka M.
 
 
 
Siirry sivun alkuun
 
 
Sähköposti   IP on kirjattu
RJL
Majakkasankari
******


Utilityukko

Viestejä: 1009
Re: Neuvoja L-antennista ja muistakin ...
Vastaus #18 - 05.08.14 - 16:42:24
 
Tällä foorumilla ei taida olla noita kuunteluantennin väheksyjiä, ei ainakaan majakkakuuntelijoiden keskuudessa. Sen verran karuja ovat erot olleet kun on kokeiltu eri installaatioita. Kuten olen moneen kertaan todennut alkaa MiniWhip toimia vasta jossain 8 metrin yläpuolella, mitä korkeammalle sen saa sen parempi. Tämä on moneen kertaan tullut testattua käytännön kokeilla useammassakin peditioympäristössä. Siihen en osaa ottaa kantaa toimiiko syöttöjohto vai mikä antennina, pääasia että toimii.
Siirry sivun alkuun
 
 

- Reijo, OH3AVA -
  IP on kirjattu
Sivu: 1 2 
Koti Koti Ohjeita Ohjeita Suorita Suorita Kirjaudu Kirjaudu REU


Geo Visitors Map