Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu.
YaBB - Yet another Bulletin Board
13.08.22 - 13:00:00
REU * EU NDB Logger * .


Sivu: 1
UTTI (Luettu 5113 kertaa)
OH5YW
Pääkäyttäjä
*****


NDB-listener

Viestejä: 3053
UTTI
25.11.11 - 21:22:16
 
Uttiin pystytettiin Ilmavoimien radiomajakka ensimmäisten joukossa heti 40-50-luvun vaihteessa nykyisen leirikentän ja Haukkajärven väliin entiseen Keski-Suomen Rykmentin pavilijonkiin. Talossa toimi samaan aikaan myös "Lähetinkeskus", josta pidettiin yhteyksiä muihin joukko-osastoihin. Aluksi antennin virkaa toimitti pitkään riukuun menevä johto. Majakka ei ollut aivan kiitoradan suunnassa, poikkeamaa oli joitakin asteita. Talossa myös asuttiin vakinaisesti ja kun lentokone oli lähestymässä Uttia, lentokentältä soitettiin ja majakka laitettiin päälle. Silloin ei vielä majakkalähestyminen ollut oikein hallussa, kunhan majakka ohjasi edes suunnilleen kentän suuntaan, loppu tehtiin sitten näköhavainnoilla. Lähetin sijaitsi kuivalla kankaalla, joten maahan oli kaivettava vastapainoksi satoja metrejä kuparivaijeria, päämaadoitusjohto vedettiin aina läheiseen Haukkajärveen saakka. Silti majakan antennin säteilykuviota ei koskaan saatu oikein symmetriseksi. Usein lähellä maan pintaa risteilevät kuparijohdot katosivat parempiin taskuihin... Majakkalähettimen tyyppi ei ole tiedossa, mutta muissa, samaan aikaan pystytetyissä majakoissa on ollut Valtion SÄhköpajan 1948 valmistamat P 10 B lähettimet, miksei siis Utissakin.
ICAO:n ilmailukartassa vuodelta 1951 Utin majakan tunnus on ollut "OIU" ja taajuus 316kHz.  
 

 
Kentällä toimi tuolloin 3. Lennosto,joka käsitti Hävittäjälaivueet 31 ja 33. Heinäkuussa 1958 kentälle siirty Kuljetus- ja tiedustelulentue/Karjalan Lennosto. Majakoiden tunnukset vaihdettiin 1961 paremmin kuvaamaan sijaintipaikkojaan, Utin majakan uusi tunnus oli "UTI" taajuuden pysyessä samana.  
Joukko-osaston nimi muuttui Kuljetuslentolaivueeksi ja kalustona oli pääasiassa Douglas C-47 (Dakota)-, Pembroke-, Saab 17A- ja Iljushin IL-28-koneita. Ehkä Kouvolan kaupungin yli lentäminen aiheutti meluhaittaa sillä kentän lähestymissuuntaa haluttiin vaihtaa ja majakalle alettiin etsiä uutta sijoituspaikkaa kentän itäpuolelta. 1963 käynnistyivät uuden majakan perustustyöt Kaipiaisten Rautjärven rannalle. Ranta oli vesijättömaata ja melko pehmeää joten kymmeniä sorakuormia oli paikalle ajettava jotta saatiin riittävän tukeva pohja. Maajohtavuus sen sijaan oli erinomainen. Majakalle rakennettiin puinen junanvaunukattoinen majakkarakennus ja viereen generaattorisuoja varavoimaa varten. Lähettimeksi hankittiin kotimainen Transradion TRPS1000 ja antenniksi 42m kolmen posliinieristeen päällä seisova 10cm halkaisijaltaan oleva rautaputki.  
 

 
Antenni oli tehty lentokentän omassa pajassa. Pian alettiin kaipaamaan myös locator-majakoita ja semmoiset pystytettiin kiitoradan päihin 60-luvun lopulla. "U" 360kHz sijaitsi aivan Utin linnoituksen vallien lähellä ja "W" 408kHz Hammassyrjän mäen päällä. Kummassakin oli Transradion TRPM60 lähettimet.  
Transradion lähettimet olivat melko herkkiä vikaantumaan, kesäukkosten jälkeen ne poikkeuksetta olivat poissa pelistä. Kaipiaisten NDB lähetin alkoi pikku hiljaa tulla tiensä päähän, pääteaste oli ainoa joka enää kunnolla toimi. Paikalle suunnteltiin ensin tuotavaksi neuvostoliittolaista PAR-8 majakka-autoa, mutta lopulta asia ratkaistiin kytkemällä Ulmaelektron pikkumajakka syöttämään Transradion pääteastetta, näin päästiin taas jonkun aikaa eteenpäin.
 

 
Joskus 80-luvulla majakoihin saatiin Mobiran valmistamat 800-NDB laitteet, jotka toimivatkin erinomaisesti ja samalla niihin vaihdettiin Aerialin tekemät "sateenvarjo"-antennit. Kahdeksankymmentäluvun puolivälissä haluttiin taas lähestymissuuntaa vaihtaa lännestä tulevaksi, joten uudelle majakalle piti keksiä sopiva paikka. Lennonvarmistusteknikot kokeilivat Kouvolan Palomäen radiomastoa ja haruslankaa majakan antennina, samoin Tornionmäen vesitornin katolla kokeiltiin parimetristä peltilaatikkoa antennina huonolla menestyksellä.  
Lopulta kuitenkin majakalle löydettiin paikka Tykkimäen itäpuolelta Sammalsuon kaatopaikan reunamilta. Majakka sai tunnuksen "KO" ja taajuudeksi 400kHz.
"UTI"-majakan taajuus Kaipiaisissa oli ongelmallinen 316kHz sillä Neuvostoliiton Leningrad/Pulkovon kentän voimakastehoinen "ZL/RD" majakka taajuudella 315kHz häiritsi "UTI":n signaalia ja useamman kerran huonossa näkyvyydessä lentävä kone olikin menossa hyvän matkaa Leningradin suuntaan, ennenkuin virhe huomattiin.
1987 majakan taajuus vaihdettiin 340kHz ja tunnukseksi tuli taas paremmin paikkaa kuvaava "KAI".  
 

 
Mobirat olivat myös jo vanhentuneet, nyt lähettimet korvattiin kanadalaisilla Nautelin lähettimillä tyypiltään NX2000 ja NX250
Tekniikan kehittyessä ja muiden lähestymis- ja navigaatiotekniikoiden vallatessa alaa Utinkin majakat ovat käyneet lähes tarpeettomaksi ja niinpä 25.9.2008 katkaistiin sähköt "KO", "W" ja "U" majakoista, vain "KAI" jäi jatkamaan yksinäisen signaalinsa lähetystä.
 

 
Kiitokset:
Aulis Mörsky
Juha Ritari
Markku Husu
Raimo Mäkinen
Väinö K. Lehtoranta
Siirry sivun alkuun
 
 

Perseus
Several LWOGs
Sähköposti   IP on kirjattu
OH5YW
Pääkäyttäjä
*****


NDB-listener

Viestejä: 3053
Re: UTTI
Vastaus #1 - 30.11.11 - 13:00:27
 
Pieniä lisäyksiä:
 
"Majakka (UTI) oli siitä erikoinen, että sen etäisyys oli liian kaukana kynnyksestä ollakseen locator etäisyydellä ja taas liian lähellä ollakseen ulkomajakka. (Syynä sijoitukseen oli se, että tuossa rakennuksessa oli lämmitys.) "
 
"Loc W siirrettiin alkuperäiseltä paikaltaan sieltä Hammassyrjän alapuolelta noin 400m lähemmäs kiitotietä.
Maalankoja kaivettaessa oli rateva yllätys.
Kaivinkonekuski poimi saksalaisen lentopommin, pyrstöstä kauhassa roikkui.
Korian pioneerit hoitivat vaarattomaksi.  
Siellä kanervikossa varastoineet kun itään oli suunta tappelemaan ja jokunen unohtunut!"
 
Siirry sivun alkuun
 
 

Perseus
Several LWOGs
Sähköposti   IP on kirjattu
OH5YW
Pääkäyttäjä
*****


NDB-listener

Viestejä: 3053
Re: UTTI
Vastaus #2 - 01.12.11 - 15:40:15
 
Locator "U" 360 on tyystin hävitetty.
 
Koppi on viety parempaan talteen, vain virta- ja valvontajohdot törröttävät kankaalla.
 
Aerialin komea "sateenvarjo"-antenni on rymäytetty väkivalloin katki poikki ja osat paiskattu kanervikkoon....
 
Siirry sivun alkuun
 
 

Perseus
Several LWOGs
Sähköposti   IP on kirjattu
Sivu: 1
Koti Koti Ohjeita Ohjeita Suorita Suorita Kirjaudu Kirjaudu REU


Geo Visitors Map