Tilailin jenkeistä jo aikoja sitten tällaisen simppelin konvertterin rakennussarjan:
http://home.att.net/~jacksonharbor/lfconv.htm. Sillä pystyy kuuntelemaan taajuuksia 10...500kHz radion lyhytaaltoalueelta 10...10,5 MHz:n tai 4...4,5 MHz:n alueella. Koska yleensä ainakin amatööriradioiden herkkyys on kovin vaatimaton alle 1,6MHz:n alueilla voidaan tällaisella konvertterilla väistää ongelma. Kapine oli mahdottoman halpa ja maksu hoituu kätevästi PayPalilla.
Tinaus oli helppo, vehje lähti toimimaan laakista. Alunperin laitteen taajuuskaista on mitoitettu vain 300kHz asti, mutta muutin etupään alipäästösuotimen taajuuskaistaa Aldon suotimen mukaisesti:
http://www.aldomoroni.it/NDB-Softrock.pdf. Kokemukset laitteesta ovat vielä hyvin vähäiset, mutta ainakin Icom IC-735:n herkkyys päiväkuuntelussa kasvoi selvästi NDB-alueella. Lisäksi alle 100kHz kuului monenlaista lurputusta paljon voimakkaammin mitä vertailuradiolla SRT SR-51:llä. Esim. aikamerkkiasemat 77,5 ja 75kHz tulivat lähes mittari tapissa MiniWhipillä. Samoin 20kHz:n ja 10kHz:n huitteilla kuuluvat asemat tulivat hyvin.
Illalla tilanne ei sitten ollutkaan yhtä auvoinen. Radion S-mittari näytti NDB-bandin tyhjälläkin kohdalla S-5 -lukemaa ja joka taajuudella oli kohtalainen pohjakohina ja Spectra näytti vaikka minkälaisia harhakantoaaltoja ja haamuasemia. Konvertteri siis yliohjautui selvästi, tuollainen alipäästösuodin ei ole riittävä vaan etupäähän tarvitaan lisää selektyiivisyyttä. Tuttu ilmiö monesta halvemman luokan vastaanottimesta. Myös esim. Ciao H101 SDR-radion etupää on toteutettu yhtä köykäisellä tekniikalla, tai vielä huonommallakin koska tuo radio on laajakaistaisempi. Täytyypä lisätä konvertterin eteen kunnon virityspiiri antamaan selektiivisyyttä, eiköhän tulokset sillä parane. Kokeiluja jatketaan.
-Reijo-