Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu.
YaBB - Yet another Bulletin Board
28.05.20 - 10:37:12
REU * EU NDB Logger * .


Sivu: 1 ... 13 14 15 16 
ALA-100 (Luettu 129066 kertaa)
OH5MD
Majakkamestari
***


Utilityukko

Viestejä: 199
Sukupuoli: male
Re: ALA-100
Vastaus #210 - 09.10.14 - 19:51:23
 
Tuo vahvistintransistori ZTX327 ei näytä miltään ihmeelliseltä. Halpa rf-transistori - tietenkin. ALA1530S+ ja ALA 330S -malleissa on keskustelupalstojen mukaan käytetty 2N4401-transistoria.
Push-pull-aste - mutta onko NORTON? Kaksi laajak-muuntajaa ainakin. Mielestäni ei, sillä tällöin vahvistus olisi kovin pieni, 10-12 dB ja tämä ei taida riittää näin pienelle antennin kehälle. Mutta surkea toteutus - todella!
73 de SDXL1398/OH5MD, ILkka M.
Siirry sivun alkuun
 
 
Sähköposti   IP on kirjattu
OH5MD
Majakkamestari
***


Utilityukko

Viestejä: 199
Sukupuoli: male
Re: ALA-100
Vastaus #211 - 09.10.14 - 21:27:25
 
Tässä vastaavia kuvia - ALA-innen - saksankieliseltä Wellenforum-sivulta (vuodelta 2008):
http://www.archiv.wellenforum.de/archiv/topic_10866_2.html
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.
Siirry sivun alkuun
 
 
Sähköposti   IP on kirjattu
OH5YW
Pääkäyttäjä
*****


NDB-listener

Viestejä: 3031
Re: ALA-100
Vastaus #212 - 10.10.14 - 11:50:01
 
Kytkennän selvittely jatkuu.  
ALA-1530 aktiiviantennin ulostulomuuntajassa näyttää olevan trifilaarisesti käämittynä siniselle toroidille 10 kierrosta 0,2 mm lankaa...
 
Siirry sivun alkuun
 
 

Perseus
Several LWOGs
Sähköposti   IP on kirjattu
RJL
Majakkasankari
******


Utilityukko

Viestejä: 1009
Re: ALA-100
Vastaus #213 - 10.10.14 - 20:07:23
 
Varmaan mittailetkin yhden käämin induktanssin ja toroidin mitat, voidaan sitten arvuutella toroidin tyyppiä. Mukavasti tuolla saksalaisella foorumilla Andy varoitteli kytkennän olevan Wellbrookin omaisuutta. Niinhän se onkin mutta tämä pätee vain kaupalliseen tuotantoon. Kyllä näitä kytkentäkaavioita on julkaistu maailman sivu vaikka mistä vehkeistä, jopa amerikkalaisista, eikä tietääkseni yhtään oikeusjuttua ole niistä pystytty nostamaan. Se tuotanto olisi sitten toinen asia.
Siirry sivun alkuun
 
 

- Reijo, OH3AVA -
  IP on kirjattu
OH5MD
Majakkamestari
***


Utilityukko

Viestejä: 199
Sukupuoli: male
Re: ALA-100
Vastaus #214 - 11.10.14 - 00:05:52
 
Jos aktiiviantennin teknisellä ratkaisulla ei ole patenttia, se ei ole millään tavalla muutoin suojattu. Patenttikin koskee vain kaupallista tuotantoa, patentoidunkin ratkaisun saa jokainen rakentaa omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä. Ja teknisen yms. ratkaisun voi patentoida vain, jos se on uusi tai ennen tuntematon ratkaisu. Looppi tai sen tavanomainen vahvistin eivät tätä todennäköisesti ole. NORTON-vahvistimenkin patentti lienee jo umpeutunut. Kytkentäkaavion julkistamisella en näe mitään estettä - ratkaisuhan ei ole millään tavalla ainutlaatuinen tai uusi. Ja ei käsittääkseni suojattu. Olisi mielenkiitoista tietää, mihin Andy kieltonsa perustaa. Ehkä ei halua muutoin "kyhäelmänsä" tulevan yleiselle estradille ...
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.
Siirry sivun alkuun
 
 
Sähköposti   IP on kirjattu
OH5YW
Pääkäyttäjä
*****


NDB-listener

Viestejä: 3031
Re: ALA-100
Vastaus #215 - 11.10.14 - 08:33:22
 
Ilpo jatkaa:
 
En sitten päässyt tässä vaiheessa pitemmälle kaavion kanssa ALA-1530 vahvistimen suhteen - kun oli muutakin hommaa tälle päivälle riittävästi.
 
Kun tarkoin tutkin verolevyn niin käämien päitä siankärsässä olleille käämeille löytyi 12.  
 
Kun niistä suurin osa katkesi irroitettaessa ja muutenkaan ei sen pulikan sisällöstä olisi selvää saanut niin nämä jäivät nyt ihmeteltäviksi.
 
Kytkennän pitäisi muuten olla jollain todennäköisyydellä suurinpiirtein oikea. Mutta virheitä varmaan on.
Jos jollekulle vaikuttaa yhtään tutulta niin otan vinkkejä vastaan käämien kytkennöistä. Täysin vastaavaa en ole koskaan nähnyt ja kytkennässä on muutenkin poikkeavaa.
 
Suojadiodit ovat muuten tyyppiä 1N914 ja virransyötön kuristimen arvoa en saanut mitattua koska oli katkennut lämmittäessäni levyä.
 

 
Timo Vihersaari:Kannoille tulee jännitejako käämeiltä L9 ja L10. Tuosssa on jonkinlainen muuntaja, mutta en arvaa minne sisääntuloja syötetään. L7 ja 8 tulevat emittereille. Kyllä se jonkinlainen takaisinkytketty vahvistin on.
8 t · Tykkää
 
Ilpo J Leppänen:Kattellaan rauhassa. Itellä ei vaan ole mielikuvaa siitä onko muuntajan käyttäytymisellä eroa jos noin monta käämiä ja missä kohtaa takaisinkytkentää on samalla rungolla verrattuina kytkentöihin joissa tuo siankärsällä ollut systeemi on jaettu kolmelle eri rungolle.
Siirry sivun alkuun
 
 

Perseus
Several LWOGs
Sähköposti   IP on kirjattu
Eetteripyorre
Ex-jäsenRe: ALA-100
Vastaus #216 - 11.10.14 - 09:11:00
 
Kappas vaan!  Pelästynyt
 
Aikanaan tuli hankittua yksi Wellbrookin luuppi ja sen toimivuutta kokeiltua pari muutakin. Muitakin antenneja toki on. Mutta noilla luupeilla olen vuosien mittaan kuullut paljon hienoja asemia ja ne ovat siten tuottaneet minulle paljon radioharraste-iloa.
 
Kun joutuu kuluttamaan aikansa toissa, on kiva saada tuotteita kaupasta(kin), jotta voi ja ehtii harrastaa. Eivathan ne taydellisia ole, mutta mita sen on valia mita hartsin sisalla on, jos silla kerran kuulee??? Minusta on kivaa sekin, ettei rahani menneet Kiinaan.
 
Kun luen viestiketjua, voin vain pohtia, mita kirjoituksella halutaan? Onneksi se on suomeksi, koska en haluaisi Andy Ikinin lukevan. Jos on ollut jotain ongelmia Wellbrookin tuotteiden kanssa, apua on tullut Andylta suoraan ja nopeasti. Jopa vastauksia uteliaisiin kysymyksiini, joihin ei kohtuullisuuden nimissa olisi tarvinnut vastata. Nostan hattua kun joku viitsii yrittaa palvella harrastajia!
 
Nyt olen vaan nolona kun luen kirjoitusketjua. Melkoinen "kiitos"!!!  Pelästynyt  Jos joku asia antennissa harmittaa, tehkaa itse parempi ja alkakaa myyda sita. Aikaa ja kehityshalua nayttaa olevan. Se olisi rakentavaa ja niin voisitte edesauttaa monen aloittelijan tulemista radioharrastuksen piiriin!!! Uskon Wellbrookin looppien innostaneen alkuun monia, jotka asuvat harrasteen kannalta vaikeissa paikoissa ja ovat tarvinneet jonkin kompromissiantennin voidakseen harrastaa. Kohta Wellbrookia tuskin on, jos teidan puuhat asiaan jotain vaikuttaisivat.
 
Itse tulen jo toimeen, mutta mahdollisia tulevia radioharrastajia ajatellen pyydan ystavallisesti etta ottakaa pari askelta tietokoneelta, menkaa peilin eteen, ja ajatelkaa ennenkuin jatkatte.
 
Minun mielipiteeni asiasta, muut valitkoon omansa.
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
OH5MD
Majakkamestari
***


Utilityukko

Viestejä: 199
Sukupuoli: male
Re: ALA-100
Vastaus #217 - 11.10.14 - 10:43:07
 
Kukin voi tietenkin olla ostamaansa tyytyväinen ... mutta me kaikki kun emme ole! Juttuhan on lähtenyt siitä, kun monen Wellbrook on nopeasti tai hitaasti hiljentynyt ja olemme yhdessä etsineet syytä tähän. Ja nyt olemme saaneet tähän osaksi vastauksen: vahvistimien ei-ammattimainen rakenne. Enpä ole vastaavaa nähnyt moniin kymmeniin vuosiin ... siis vero-levylle tehtyä myytävää laitetta - tämähän on tarkoitettu kokeilukytkentöihin. Vrt. esim. Clifton Laboratories´in NORTON-vahvistimet. Jos pienelle alumiiniputken pätkälle ja muutamalle komponentille saadaan hinnaksi lähes 350 euroa - olisi ostajankin hyvä tietää, mitä hän todella ostaa. Mutta nyt me tiedämme. Systeemin perusrakenteessa on monia yksityiskohtia, jotka pitäisi mielestämme muuttaa ... olettehan muutoin huomanneet, että ALA-mallien vahvistinmoduli on muutettu vaihdettavaksi? Perusideahan tässä on todella hyvä - tekninen toteutus välttämättä ei. Esim. kunnon liitin (esim. N-liitin) ALA-sarjan vahvistimiin ei liene liikaa vaadittu?
Nuo monet käämit sinänsä ovat osa vahvistimen vastakytkentää ... ja usealla käämillä yritetään jollain tavalla tasata taajuusvasteen vahvistusta - olettaisin.
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.
Siirry sivun alkuun
 
 
Sähköposti   IP on kirjattu
Eetteripyorre
Ex-jäsenRe: ALA-100
Vastaus #218 - 11.10.14 - 14:52:57
 
Ymmarran toki etta laitteeseen voi olla tyytymaton ja sen kanssa voi olla ongelmia, mutta eiko oikea osoite tuolle palautteelle ole silloin laitteen valmistaja? Varsinkin kun han on sahkopostilla tavoitettavissa oleva oikea ihminen, -niukalla vapaa-ajallaan radioharrastaja kuten mekin-, eika kasvoton suuryhtio. Oletteko kysyneet tekijalta itseltaan, miksi hartsin sisalta loytyy esim. vero boardia? Hanelta saisi siihen vastauksen, jos asia askarruttaa.
 
Tekija olisi mielestani oikea taho olla osallistumassa selvitykseen, miksi jotkin vahvistimet hiljenevat ajan kanssa kuten kerrotte kayneen. Sahkoposti loytyy Wellbrookin sivulta ja naille loopeille loytyy myos oma Yahoo-ryhmansa, jossa saa nopeasti vastauksia Andylta seka muilta kayttajilta.
 
Jokaisella on taysi vapaus olla arvostamatta muiden tyota! Mutta antaako se todella oikeuden esitella julkisesti jotain ei-julkiseksi tarkoitettua kytkentaa, johon ei itse omaa tekijanoikeuksia?
 
Tama ei ole kerhoilta tai harrastelijatapaaminen, vaan internetissa, ja se mita tanne laitetaan, nakyy myos Kiinassa ja vastaavissa maissa, joihin tyopaikkamme menevat/ ovat menneet. Pyrkimys kehittaa laitteita on hyva asia, mutta harkintaa tahan toteutustapaan siis peraankuulutan!
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
OH5MD
Majakkamestari
***


Utilityukko

Viestejä: 199
Sukupuoli: male
Re: ALA-100
Vastaus #219 - 11.10.14 - 16:23:07
 
Käsittääkseni Wellbrook on ollut tietoinen ongelmista ... mutta selvää vastausta ei kukaan ole saanut. Joitakin vahvistinosia on saatu vaihdetuksi - mutta syytä ongelmiin ei ainakaan julkisesti ole ko. tuotteen valmistajan toimesta kerrottu.
 
Olet ymmärtänyt tekijänoikeuden hieman väärin, tekijänoikeus ei ole "tekijän oikeus" - vaan aivan jotain muuta. Ks. esim. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404 . Antennia ja sen mukana olevaa vahvistinta ei voida ymmärtää teokseksi ko. lain tarkoittamassa mielessä, ei myöskään sen kytkentäkaaviota. Myöskään patentti ei ole salainen, patentissahan - ovat muuten julkisia - selostetaan patentoitavan ratkaisun toiminta todella hyvin yksityiskohtaisesti. Patentilla siis suojataan kaupallisia ja taloudellisia arvoja - eli on yksinoikeus valmistaa ja lisensioida patentoitua ratkaisua, eipä juuri muuta. Ks. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1967/19670550 . Jos tuote ei ole patentoitu, kuka tahansa voi sitä valmistaa ja myydä - tämähän on esim. kauko-idässä hyvin tavallista. Pienempi "patentti" on ns. hyödyllisyysmalli, ks. http://www.prh.fi/fi/hyodyllisyysmallit.html. Tämäkään ei suojaa ratkaisun julkisuutta tai omatoimista rakentelua, vain kaupallista hyväksikäyttöä.
 
Ja muutoin olen sitä mieltä, että asiakas (= tuotteen ostaja) on aina oikeassa. Ostaja tarvitsee tietoa tuotteesta voidakseen harkita, kannattaako tuote ostaa. Siis tietoa hinta/laatusuhteen arvioimiseksi. Ja ainakin meille asiantuntijoille, itsellänikin on reilusti yli 50 vuotta kokemusta radiolaitteiden tekniikasta ja laiterakentelusta, on tärkeää tietää, miten laite on rakennettu ja millä tavalla. Juuri edellä esitetyn hinta/laatusuhteen arvioimiseksi. Emme siis halua ostaa "sikaa säkissä", pelkkä ns. mielikuvamainonta kun ei kaikille riitä. Mutta "kukin taaplaa tyylillään" - sanotaan.
 
Asiasta ei tämän pidempään, 73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.
Siirry sivun alkuun
 
 
Sähköposti   IP on kirjattu
RJL
Majakkasankari
******


Utilityukko

Viestejä: 1009
Re: ALA-100
Vastaus #220 - 11.10.14 - 19:54:42
 
Eetteripyorre kirjoitti 11.10.14 - 09:11:00:Kun luen viestiketjua, voin vain pohtia, mita kirjoituksella halutaan? Onneksi se on suomeksi, koska en haluaisi Andy Ikinin lukevan. Jos on ollut jotain ongelmia Wellbrookin tuotteiden kanssa, apua on tullut Andylta suoraan ja nopeasti. Jopa vastauksia uteliaisiin kysymyksiini, joihin ei kohtuullisuuden nimissa olisi tarvinnut vastata. Nostan hattua kun joku viitsii yrittaa palvella harrastajia!

Nyt olen vaan nolona kun luen kirjoitusketjua. Melkoinen "kiitos"!!!  Pelästynyt  Jos joku asia antennissa harmittaa, tehkaa itse parempi ja alkakaa myyda sita. Aikaa ja kehityshalua nayttaa olevan. Se olisi rakentavaa ja niin voisitte edesauttaa monen aloittelijan tulemista radioharrastuksen piiriin!!! Uskon Wellbrookin looppien innostaneen alkuun monia, jotka asuvat harrasteen kannalta vaikeissa paikoissa ja ovat tarvinneet jonkin kompromissiantennin voidakseen harrastaa. Kohta Wellbrookia tuskin on, jos teidan puuhat asiaan jotain vaikuttaisivat.

Itse tulen jo toimeen, mutta mahdollisia tulevia radioharrastajia ajatellen pyydan ystavallisesti etta ottakaa pari askelta tietokoneelta, menkaa peilin eteen, ja ajatelkaa ennenkuin jatkatte.


 
Kun pöydällä on toimimaton Wellbrook en näe mitään syytä miksi asiasta pitää vaieta. Sähköpostia on lähtenyt valmistajalle, vastausta vaan en ole häneltä ikinä saanut. Tiedän muidenkin meilailleen asiasta ja vastaus on ollut ettei valmistaja ota kantaa, ostakaa uusi vahvistin. Uutta harrastajaa pitää mielestäni nimenomaan varoittaa riskeistä mitä Wellbrookeihin sisältyy, sen verran monta toimimatonta vahvistinta tästäkin maasta löytyy. Ei minulla ole mitään erityistä syytä ristiinnaulita valmistajaa mutta ei myöskään syytä hyssytellä ja pimittää selvää ongelmaa, haluan vain kertoa julki omat kokemukset. Ja ne kokemukset valitettavasti ovat sellaiset että ikinä ei enää tänne Wellbrookeja tule. Itse on valmistaja petinsä pedannut.
 
Vaikka kävin peiliin katsomassa en näe mitään syytä nostella hattua Andylle, sen verran kallista ja kylmää kyytiä on sieltä päin tullut. Minun hattuni nousee  Chavdarille, LZ1AQ:lle jonka myymä antenniprojekti on erinomaisen hyvin dokumentoitu ( saisi vaan omansa joskus valmiiksi ) ja ennen kaikkea Roelof Bakkerille jonka MiniWhip on mullistanut monen käsityksen antenneista ja joka valmistaa ja myy tuotettaan todella omakustannushintaan.
Siirry sivun alkuun
 
 

- Reijo, OH3AVA -
  IP on kirjattu
Eetteripyorre
Ex-jäsenRe: ALA-100
Vastaus #221 - 11.10.14 - 21:47:08
 
OH5MD kirjoitti 11.10.14 - 16:23:07:
Olet ymmärtänyt tekijänoikeuden hieman väärin, tekijänoikeus ei ole "tekijän oikeus" - vaan aivan jotain muuta. Ks. esim. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404...

 
No en mina mitaan lakeja osaa, ajattelin vain niin kuin kotona opetettiin etta toisen omaa ei saa ottaa.  Nolostunut
 
En myoskaan ymmarra miksi mina olen saanut vastauksia kysymyksiini niin suoraan kuin foorumillakin, koska se ei selvastikaan voi olla mahdollista?
 
Mutta ymmarran pelin hengen enka tule hairitsemaan keskustelua ennenkuin loydan jotain moitteen aihetta. 73 ja CL
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
TSM
Suurmajakkamestari
*****


Beaconist  OH1TSM

Viestejä: 397
Re: ALA-100
Vastaus #222 - 13.10.14 - 08:58:26
 
Kyllä mersunkin saa itselleen rakentaa mallista. Jos osaa.
Siirry sivun alkuun
 
 

2x Perseus SDR, ALA100 loop 5 x 4 m
- at pedition 12 x 1000 m beverage
  IP on kirjattu
RJL
Majakkasankari
******


Utilityukko

Viestejä: 1009
Re: ALA-100
Vastaus #223 - 11.02.15 - 18:07:31
 
Tuolla SRHS:n foorumilla on noussut esiin hartsiin valamisen ongelmat. Jotkut hartsit imevät kosteutta, kaikki hartsit laajenevat ja kutistuvat voimakkaasti lämpötilojen mukaan repien pikku hiljaa juotokset irti. Tämä yhdistettynä reikälevyjen piirikorttimateriaalin huonoon laatuun ja pohjolan vaikeisiin sääoloihin voisi hyvin olla sellainen yhdistelmä joka rikkoo Wellbrookin vahvistimet juuri täällä napapiirin tuntumassa.
Siirry sivun alkuun
 
 

- Reijo, OH3AVA -
  IP on kirjattu
heittoka
Kisälli
**


Utilityukko, OH3BSG

Viestejä: 59
Re: ALA-100
Vastaus #224 - 11.09.16 - 23:23:48
 
Pistin pitkästä aikaa ALA-100M:n tulille ja ... hiljaista oli. On näköjään muutaman vuoden hiljaiselo hyydyttänyt ALAn. Mitä te olette tehneet noille rikkoontuneille ALA-100:lle?
 
- Jarmo
Siirry sivun alkuun
 
 

SDR-IQ + IC-R75 + pa0rdt-Mini-Whip + ALA-100M + Datong FL-3 + 7 Hz audio filter
  IP on kirjattu
Sivu: 1 ... 13 14 15 16 
Koti Koti Ohjeita Ohjeita Suorita Suorita Kirjaudu Kirjaudu REU


Geo Visitors Map