Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu.
YaBB - Yet another Bulletin Board
03.10.23 - 14:37:10
REU * EU NDB Logger * .


Sivu: 1 ... 11 12 13 
BOG & LWOG (Luettu 182554 kertaa)
OH3NWD
Noviisi
*


Utilityukko

Viestejä: 11
Re: BOG & LWOG
Vastaus #180 - 03.02.14 - 19:00:07
 
No voihan kiehuvaa suolavettä ojaankin kaataa Hymiö Tuollainenkin antenni ilmeisesti sitten toimii, mikä on tehty tällä kaikkien rakastamalla kenttäpuhelinlinjan rakentamisen tyylillä puihin kietoen? Tulisi äkkiseltään mieleen, että puut maadoittaa (puuduttaa?) antennia, mutta ilmeisesti sitten ei näillä laineilla? Hymiö
 
Eeli
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
OH5YW
Pääkäyttäjä
*****


NDB-listener

Viestejä: 3057
Re: BOG & LWOG - kilometriantenni?
Vastaus #181 - 30.09.14 - 07:40:32
 
Onko kellään käsitystä, kuinka paljon, jos ollenkaan, signaalit paranevat, jos 500m langan perään laittaa toisen samanmoisen, yhteispituus siis 1000m?
 
Luulisi siinä jo langan häviöiden tulevan mukaan että ei ainakaan signaalit tuplaannu?
 
Ajattelimme kokeilla, kunhan paikka löytyy, paljonko tuo lisäys oikeasti auttaa. Laitetaan joku seisomaan siihen liitoskohtaan ja sitten vaan kytketään kiinni ja irti.
 
Samalla voisi kokeilla toimiikon puoliaaltodipoli, jonka haarat ovat siis 500m. Syötetään koaksiaali tuohon keskipisteeseen. Ehkä ei toimi, kun antenni on maassa tai ainakin lähellä sitä.
 
Selänpään lentokentän maasto olisi hyvä paikka näitä mittauksia suorittaa, avointa kangasmaastoa joka suuntaan vähintään tuo kilometri. Olen laittanut Ilmaluyhdistykselle sähköpostia....
 
Perästä kuuluu
 
Kari
Siirry sivun alkuun
 
 

Perseus
Several LWOGs
Sähköposti   IP on kirjattu
RJL
Majakkasankari
******


Utilityukko

Viestejä: 1017
Re: BOG & LWOG
Vastaus #182 - 30.09.14 - 10:55:24
 
Ei ole käsitystä mutta jotain kertonee oikeiden DX-kuuntelijoiden käyttämä tumppi-nimitys noista muutaman sadan metrin langoista. Heillähän on kiinteillä kuuntelupaikoilla Lemmenjoella ja Aihkiniemessä kaikki langat luokkaa kilometrin pituisia. Olen kuitenkin ymmärtänyt että suurimpana syynä on suuntaavuus joka paranee langan pituuden kasvaessa, varmaan siinä signaalikin nousee mutta tuo ei ole koskaan tullut siinä mielessä puheeksi. Kuitenkin langan suoruuden kanssa ollaan auringontarkkoja, tämäkin viittaisi suuntaavuuteen. Lisäksi on huomioitava että heidän taajuusalueensa alkaa siinä missä majakat loppuu joten siinäkin mielessä 500-metrinen on majakkabandilla tositumppi.
Siirry sivun alkuun
 
 

- Reijo, OH3AVA -
  IP on kirjattu
OH5MD
Majakkamestari
***


Utilityukko

Viestejä: 206
Sukupuoli: male
Re: BOG & LWOG
Vastaus #183 - 30.09.14 - 21:43:05
 
Aihkiniemen ja Lemmenjoen antennit ovat "aitoja" Beverage-antenneja eli antennin ominaisimpedanssin suuruisella vastuksella päätettyjä. Tällä saadaan suuntaavuutta lisää ja impedanssi sekä vahvistus tasaisemmaksi ja stabiilimmaksi. Sijoitettu porojen yms. takia n. kahden metrin korkeuteen ja kummankin pään maadoitukset on tehty todella huolella.
Beveragen tehokkain pituus on noin 2-4 aallonpituutta ... vahvistus kasvaa ja keila kapenee langan pituuden kasvaessa. Antennin tehokkuus riippuu myös sen alla olevan maan johtavuudesta ... hieman heikomman johtavuuden maa on havaittu tehokkaimmaksi (so. hyvin johtava kerros on alempana). Ja tuo langan tarkka suuntaus on toki edellytys kapealle pääkeilalle.
500 m => 1000 m NDB-alueella tuo melkoisesti lisää tehokkuutta. "Vahvistushan" on yleensä sitä, että muualta kuin pääkeilan suunnasta tulevia signaaleja vaimennetaan. Maan pinnalla tai hangella oleva antenni toki vaimentaa paikallisia häiriöitä, mutta sen tulokulma (take-off angle) on tavanomaista Beveragea suurempi - ja muutenkin kriittisempi sijoituspaikastaan.
Kovin pitkän antennin (= tehokkaan) ongelma on kuitenkin tuo kapea pääkeila - antenneja pitäisi olla useita ja eri ilmansuuntiin.
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.
 
Siirry sivun alkuun
 
 
Sähköposti   IP on kirjattu
RJL
Majakkasankari
******


Utilityukko

Viestejä: 1017
Re: BOG & LWOG
Vastaus #184 - 01.10.14 - 11:47:28
 
Totta tuo mitä kerrot päätevastuksesta ja sovituksesta. Sinänsähän etukeila ei parane päätevastuksella, se pysyy samanlaisena kuin ilmankin, mutta vastus imee takakeilan pois ja näin vähentää häiriöitä. Toinen asia on kuinka Lapin olosuhteissa saadaan maadoitus toimimaan, suolla ja lampeen varmaan onnistuukin mutta tyypilliseen sorakangasmaastoon ei maadoitussauva tai muutama metri upotettua kuparia paljon pure. Esimerkkinä voin kertoa kun takavuosina taloon tuli kunnallistekniikka niin ajattelin parantaa maadoitusta vetämällä 25 metriä maadoituskuparia tuonne pari metriä syvään viemärikaivantoon. Mittasin sitten yleismittarilla vastuksen talon anturan ympäri normaalisti vedettyyn perusmaadoitukseen, tulos oli masentava, muistaakseni 400 kilo-ohmia.
Siirry sivun alkuun
 
 

- Reijo, OH3AVA -
  IP on kirjattu
OH5MD
Majakkamestari
***


Utilityukko

Viestejä: 206
Sukupuoli: male
Re: BOG & LWOG
Vastaus #185 - 01.10.14 - 14:31:14
 
Ns. pitkän langan pääkeilan ja yleensäkin sen suuntakuvion muoto riippuu langan pituuden (aallonpituuksina) suhteessa kuunneltavaan taajuuteen. Keskiaalloilla tai NDB-majakka-alueella sijoituskorkeudella ei ole niin väliä - tarpeeksi korkeallehan antennia ei juurikaan saa. Eli vastaanotto-ominaisuudet vaihtelevat käyttötaajuuden mukaan. Samoin vahvistus. Kun lanka päätetään sen ominaisimpedanssin suuruisella vastuksella, antenni on resonanssiton (melko suurella taajuusvälillä) ja sen ominaisuudet stabiloituvat ... siis tekevät antennista laajakaistaisemman - tämän pitäisi näkyä myös SWR-käyrässä (esim. miniVNA). Eli loppujen lopuksi päätevastus vaikuttaa pääkeilan muotoon ja suuntaan ... laajemmalla taajuusvälillä. Yleensä päätevastus viritetään antennin "takaa" tulevan aseman minimiin ... eli suurimpaan etu/taka-suhteeseen.
 
Tärkeää on tosiaan tässä tuo suuntaavuuden lisäys eli etu-takasuhde lisääntyy päätevastuksella merkittävästi. Kaksilankaisella Beverage-mallilla suuntaa voidaan suhteellisen helposti kääntää 180 astetta ... ja vaiheistusta muuttamalla jopa hieman säätää pääkeilan suunnassa.
 
Maadoituksen merkitystä ei muutoinkaan voida unohtaa. Itse testaan tätä ohmimittarilla laitteista irroitetun HF-antennin syöttöjohdon vaipan ja laitteiden maadoituspisteen (2 lämpöpatteria + maadoitussauvat ulkona) välillä: hyvin usein vain muutama ohmi. Syöttöjohto on maadoitettu (ukkossuoja) n. 6 metrin antenniputken alla pihalla useilla maadoitussauvoilla ja näiden välisellä kuparivaijerilla, matkaa laitteista n. 30 metriä syöttöjohdon (Aircom 7) pituuden mukaan laskettuna. Pihalla on n. 1-1,5 m multaa ja sen alla suhteellisen pienikivistä soraa ja hiekkaa. Siis toimii!
 
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.
Siirry sivun alkuun
 
 
Sähköposti   IP on kirjattu
Eetteripyorre
Ex-jäsenRe: BOG & LWOG
Vastaus #186 - 02.10.14 - 11:40:40
 
OH5MD kirjoitti 01.10.14 - 14:31:14:
Maadoituksen merkitystä ei muutoinkaan voida unohtaa.

 
Ehkä vähän kaukaa haettu ajatus, mutta liittyy kyllä aiheeseen sitä kautta että kuuntelupeditoitahan tässäkin tavallaan mietitään: onko kukaan kokeillut, onko mobileaseman maadoituksella vaikutusta?
 
Eli siis siinä vaiheessa kun ollaan parkkeerattu johonkin puskaan auto tms. kulkupeli, jonka metallisessa rungossa radiot ovat kiinni; kannattaako työntää kuparitankoa tonttiin vai jättääkö vastaanottimet sähköisesti "kellumaan" renkaiden päälle?
 
Äkkiajattelemalta veikkaisin että päästään maadoitetun Beveragen kanssa eroa tuskin olisi, eikä ehkä dipolinkaan kanssa, mutta entäs jos käytössä on jokin metallikoria maatasonaan käyttävä antenni? Tai vaikka Miniwhip (olettaen että se käyttää koaksiaalin vaippa 'vastapainona', kuten on teoretisoitu)?
 
Kokeilisin itse, jollei kuunteluauto olisi edelleen projektivaiheessa...  Pyöritä silmiä
Siirry sivun alkuun
 
 
  IP on kirjattu
OH5MD
Majakkamestari
***


Utilityukko

Viestejä: 206
Sukupuoli: male
Re: BOG & LWOG
Vastaus #187 - 02.10.14 - 15:09:45
 
Auto on kyllä melko suuri "vastapaino", mutta ei se maadoituksen veroinen toki ole. Esim. Beverage on ns. kulkuaaltoantenni, jonka toinen puoli on antennin "alla" maassa (muodostaa päätevastuksen kautta/kanssa ns. suljetun piirin).  Jos auto ei ole maadoitettu, tämähän ei millään lailla toteudu. Auto on myös melko korkealla maanpinnasta, joten edes kapasitanssi auto vs. maa ei ole kovinkaan suuri. Eli maadoitusta tarvitaan, mikäli antenni sitä vaatii - ja useimmat vaativat (mm. poislukien symmetriset antennit). Suosittelen erillistä maadoitusta.
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.
 
Siirry sivun alkuun
 
 
Sähköposti   IP on kirjattu
OH5YW
Pääkäyttäjä
*****


NDB-listener

Viestejä: 3057
Re: BOG & LWOG
Vastaus #188 - 18.10.14 - 12:14:57
 
Nyt on pellot kynnetty ja kävin vetäsemässä 70 asteen LWOGin pellolle.
 
 GPS:n mukaan hieman tuolla loppupäässä mutkittelee kun oli niin isoja kiviä, että piti kiertää. GPS:n mukaan antennin pituus on 400m. Sitten tuli tie vastaan....vielä kun löytäisin koksun pään ojasta...
 
Siirry sivun alkuun
 
 

Perseus
Several LWOGs
Sähköposti   IP on kirjattu
RKA
Majakkasankari
******


HFFAX- , Navtex- and
NDB- listener

Viestejä: 1857
Sukupuoli: male
Re: BOG & LWOG
Vastaus #189 - 11.08.15 - 10:14:19
 
Olen mahdollisesti saamassa killua parikaapelina, enkä viitsisi sitä halkomaan yksittäiskaapeliksi, alla kuvissa on killu parikaapelina, eli toimii kohtuullisesti noinkin?
 
-RKA
 
 
OH5YW kirjoitti 13.10.13 - 19:38:46:
Vihdoinkin...

Isäntä kävi sanomassa, että nyt on pelto käytettävissä, jätettiinkin sängelle...

Illan pimetessä kävin vetäsemässä 500m lankaa jonnekkin kaakon suuntaan.

Piuhaa ei juuri pellosta erota

http://peditio.net/utility/kuvat6/lwo1.jpg

vasta kun menee kontalleen lanka erottuu, hyvä, eipähän konnatkaan huomaa

http://peditio.net/utility/kuvat6/lwo2.jpg

Vielä ei ole kokemusta kuuluuko sillä mitään...

Siirry sivun alkuun
 
 

Perseus SDR Receiver,
SDRPlay,
JRC NRD-535,
Drake R8,
Eton E1, Sangean ATS909,
Diamond X-50N VHF/U
  IP on kirjattu
jfalt
Majakkasankari
******


Utilityukko

Viestejä: 1076
Re: BOG & LWOG
Vastaus #190 - 11.08.15 - 19:22:29
 
RKA kirjoitti 11.08.15 - 10:14:19:
Olen mahdollisesti saamassa killua parikaapelina, enkä viitsisi sitä halkomaan yksittäiskaapeliksi, alla kuvissa on killu parikaapelina, eli toimii kohtuullisesti noinkin?

-RKA


Niihamassa ovat kaikki langat "tuplana" ja päät on juotettu yhteen. Tarvittaessa voi toisen pään "avata" ja mitata yleismittarilla onko lanka ehjä...
 
Jarno
Siirry sivun alkuun
 
 

Perseus + Icom ic-r75 + pa0rdt-Mini-Whip + ALA100M 2.8 x 2 metriä
NDB Weblog
Sähköposti WWW   IP on kirjattu
RKA
Majakkasankari
******


HFFAX- , Navtex- and
NDB- listener

Viestejä: 1857
Sukupuoli: male
Re: BOG & LWOG
Vastaus #191 - 10.12.16 - 21:53:07
 
Vaikka nyt taitaa olla jo routa maassa, eikä maadoituksia taida onnistua enää tehdä, niin tänään löysin tälläisen maadoitussauvan, alunperin puolustusvoimien voimakoneiden sähkölaitteden maadoitussauvan, paikallisesta SA- kaupasta, hintaan 5 euroa.
 
Siirry sivun alkuun
 

Maadoitussauva.jpg

Perseus SDR Receiver,
SDRPlay,
JRC NRD-535,
Drake R8,
Eton E1, Sangean ATS909,
Diamond X-50N VHF/U
  IP on kirjattu
RKA
Majakkasankari
******


HFFAX- , Navtex- and
NDB- listener

Viestejä: 1857
Sukupuoli: male
Re: BOG & LWOG
Vastaus #192 - 10.12.16 - 21:59:39
 
Tälläinen laite myös löytyi kaupasta, tosin ilman kampea ja keloja.
 
-RKA
Siirry sivun alkuun
 

Kelaus.jpg

Perseus SDR Receiver,
SDRPlay,
JRC NRD-535,
Drake R8,
Eton E1, Sangean ATS909,
Diamond X-50N VHF/U
  IP on kirjattu
RKA
Majakkasankari
******


HFFAX- , Navtex- and
NDB- listener

Viestejä: 1857
Sukupuoli: male
Re: BOG & LWOG
Vastaus #193 - 30.12.16 - 18:09:06
 
Tänään löytyi kampi SA- kaupasta, eli vielä keloja kaivataan ...
 
-RKA
Siirry sivun alkuun
 

Kelaus_2.jpg

Perseus SDR Receiver,
SDRPlay,
JRC NRD-535,
Drake R8,
Eton E1, Sangean ATS909,
Diamond X-50N VHF/U
  IP on kirjattu
RKA
Majakkasankari
******


HFFAX- , Navtex- and
NDB- listener

Viestejä: 1857
Sukupuoli: male
Re: BOG & LWOG
Vastaus #194 - 23.05.17 - 20:34:33
 
Keloja löytyi, ks. kuva, kiitos Petäjäveden radio- ja puhelinmuseon henkilöiden.
 
http://www.radiohistoria.fi/petajavesi.htm
 
RKA kirjoitti 30.12.16 - 18:09:06:
Tänään löytyi kampi SA- kaupasta, eli vielä keloja kaivataan ...

-RKA

Siirry sivun alkuun
 

DSC_2470___001.jpg

Perseus SDR Receiver,
SDRPlay,
JRC NRD-535,
Drake R8,
Eton E1, Sangean ATS909,
Diamond X-50N VHF/U
  IP on kirjattu
Sivu: 1 ... 11 12 13 
Koti Koti Ohjeita Ohjeita Suorita Suorita Kirjaudu Kirjaudu REU


Geo Visitors Map