UTILITYFOORUMI
http://peditio.net/utility/YaBB.pl
Tekniikkaa >> Rakentelu - Home Made >> Konvertteri 0 - 1,6 MHz
http://peditio.net/utility/YaBB.pl?num=1422693307

Aiheen aloittaja OH1ID Pvm 31.01.15 - 10:35:07

Aihe: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 31.01.15 - 10:35:07

Olen rakentamassa n. kuukausi sitten valmistuneen MiniWhip-antennin jatkoksi konvertteria taajuusalueelle 0 – 1600 kHz.
Tarkoitus on liittää konvertteri R-250M liikennevastaanottimeen, jonka taajuusalue alkaa 1500 kHz:stä.
http://radiosvet.wz.cz/r250m/r250m.html

Kytkennäksi olen kaavaillut alla olevaa.
Siinä ensimmäisenä on Cauer-tyyppinen alipäästösuodatin, jonka hyvä puoli on se, että sen kaksi imupiiriä on mahdollista hienovirittää tietyissä rajoissa, mikäli jollakin taajuudella esiintyy harhatoistoja.
Sekoittajana ajattelin käyttää tuttua ja turvallista kaksoisbalansoitua Mini Circuits:in SBL-1:stä.
Sekoittajan tuloportteja pitää käyttää hiukan valmistajan suosituksesta poikkeavasti, koska alin haluttu tulotaajuus on n. 20 kHz. Näin ollen tulosignaali (RF) johdetaan IF-porttiin pinneille 3 ja 4, koska tämä portti toimii jo tasajännitteellä.
Muut tulot toimivat kunnolla vasta taajuudesta 1 MHz alkaen.
Paikallisoskillaattorin taajuudeksi valikoitui olemassa olevien kiteiden vuoksi 4 MHz.
Oskillaattori on tavanomainen Pierce jota seuraa kohtuullisen suurivirtainen BC546 emitteriseuraaja. Kytkentäkaaviossa näkyvät potentiometrit ovat suunnitteluvaiheen helpottamiseksi.
Näillä saa säädettyä oskillaattorin lähtötason sekä emitteriseuraajan toimintapisteen optimiin. SBL-1:n vaatima tulojännite on n. 0,5 Vrms.
Huomasin kytkentäkaaviossa pienen virheen. Oskillaattorin anodilla oleva kela on kooltaan 1 mH.

Konvertterissa ei siis ole signaalia vahvistavia asteita, eikä ole tarpeenkaan, koska MiniWhipin tuottama tulojännite taajuusalueella < 2 MHz on erittäin suuri.
http://kuva.termiitti.com/image/36315.JPG

https://www.dropbox.com/s/y5oxjdikzopk03r/LF_konvertteri_2.JPG?dl=0

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH5MD Pvm 01.02.15 - 01:05:18

Ehkä tuolle balansoidulle sekoittajalle kuitenkin kannattaisi keksiä tasainen 50 ohmin ulostuloimpedanssi (myös peilitaajuudelle) - muutenhan heijastuva teho pienentää IMD-signaalinkestoa jopa 10-20 dB. Samaten oskillaattoriporttiin voisi sijoittaa 3-6 dB vaimentimen tasaamaan sen impedanssia ja samalla vähän nostaa signaalin vahvistusta. Tämäkin "signaalinkeston puolesta" - nuo balansoidut sekoittajat ovat melko tarkkoja porttiensa päättämisestä. Mitenkähän tuon sekoittajan ulostulo suhtautuu kiteen harmoonisiin ... tähän auttaisi pieni alipäästösuodin oskillaattorilinjassa, jos tulee ongelmia.

Monasti on tehtävä ratkaisu - tehdäänkö kytkennästä monimutkainen vaiko ei. Joku on tosin väittänyt, että yksinkertainen on kaunista ... mutta onko se parasta, onkin sitten toinen juttu. Mutta systeemi toki toimii tuolla kytkennällä ... ja voi hyvinkin olla, että signaalionkestossakaan ei tule ongelmia. Mutta jos tulee ... edellä esitetyt lääkkeet auttavat.

73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 01.02.15 - 11:37:43

Olet oikeassa.  Balanssisekoittajan portteihin suositellaan mahdollisimman laajakaistaista sovitusta, joka lähes aina käytännössä tarkoittaa vaimentimien käyttöä.
Olen vain kerran (v. -84) toteuttanut 890 MHz vastaanottimen, jossa tein IF-lähdön sovituksen diplexerillä. Silloin ei ollut varaa vaimentaa hyötysignaalia.
Tällä menetelmällä saadaan hyvä sovitus laajalla taajuusalueella ja samalla pieni läpäisyvaimennus. Kompenetteja sitä vastoin tarvitaan useita.

Mutta tähän projektiin mennäkseni. Tarkoitukseni on rakentaa "riittävän" hyvä mutta sopivan yksinkertainen konvertteri.
Tästä syystä en käytä sekoittimena Hi-Level mikseriä enkä muutakaan turhan eksoottista. Tarkoitukseni on kuitenkin toteutaa näillä komponenteilla hyvät suoritusarvot.  

Olen tässä vaiheessa rakentanut proton, jossa on kideoskillaattori sekä bufferiaste ja balanssimikseri.
Vielä siis en ole lisännyt alipäästösuodatinta tuloon enkä vaimenninta lähtöön.
Ensin haluan mitata tyypillisimmät harhatoistot ja tulosten perusteella tarkentaa tulosuodattimen ominaisuudet, sekä tutkia mitä seikat vaikuttavat eri harhatoistojen tasoon.

Nykyisen kytkennän oskillaattoriportin sovituksen olen toteuttanut 47 ohmin sarjavastuksella.
Edeltävän emitteriseuraajan lähtöimpedanssi on alle 10 ohmia ja resistiivinen vielä huomattavasti oskillaattoritaajuuden yläpuolella (sekä alapuolella).
Näin mikserin oskillaattoriportti "näkee" oikean impedanssin laajalla taajuusalueella. Uskoisin tämän riittävän. Nythän toimitaan suhteellisen alhaisilla taajuuksilla.

Mitä tarkoitat tällä:

Quote:
...Mitenkähän tuon sekoittajan ulostulo suhtautuu kiteen harmoonisiin ... tähän auttaisi pieni alipäästösuodin oskillaattorilinjassa, jos tulee ongelmia.


Kideoskillaattorin harmooniset lähdössä (8,12,16 MHz...), eivät ole harhasignaaleina mikään ongelma. Ne ovat kaukana käytetystä välitaajuudesta (4...5,6 MHz).
Lisäksi mahdolliset harmooniset suodattuvat konvertteria seuraavan vastaanottimen RF-asteessa.

Harhatoistovaimennukseen mikseriä ohjaavan oskillaattorisignaalin aaltomuoto ja amplitudi kylläkin vaikuttaa.  
Kideoskillaattorin lähtö on hyvin puhdas sinisignaali. Harmooniset ovat vaimentuneet useita kymmeniä desibelejä.
Emitteriseuraaja säilyttää aaltomuodon puhtaana, mutta balanssimikserin dynaaminen tuloimpedanssi ei olekaan lineaarinen koko ohjausjännitealueella.
Jos tarkastellaan mikserin diodeita ohjaavan signaalin yhtä jaksoa, niin voidaan havaita, että tuloimpedanssi on suuri siihen jännitetasoon asti, jolloin mikserin diodit alkavat johtaa,
ja muuttuu hyvin pieneksi, kun ohjausjännite on tätä suurempi.

Tämä on havaittavissa siten, että tarkasteltaessa balanssimikserin LO-portissa vaikuttavan jännitteen aaltomuotoa,
voidaan todeta, että se ei säily sinimuotoisena, vaan alkaa muistuttaa kanttiaaltoa.
Helpointa tämä on todeta syöttämällä puhdas sinisgnaali RF-generaattorista mikserille ja seurata aaltomuodon muotoa oskilloskoopilla. Aaltomuoto ei säily sinimuotoisena.
Näin ollen oleellista on pitää huoli signaalin symmetriasta, jolloin saavutetaan paras kolmannen kertaluokan harhatoistovaimennus.
Tämä siis koskee signaaleja (2,4,6...Flo + Fif).

Laitan alle skooppikuvat signaalista, joka vaikuttaa balanssimikserin LO-portissa kun portti on avoin ja suljettu.
Signaali otettu HP:n RF-generaattorin 50 ohmin lähdöstä tasolla +7 dBm.
Kuten näkyy, signaali ei säily sinimuotoisena, mutta symmetria säilyy ja se on harhatoistojen kannalta oleellista.

http://kuva.termiitti.com/image/36336.jpg

http://kuva.termiitti.com/image/36337.jpg


Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH5MD Pvm 01.02.15 - 15:07:17

Kideoskillaattorin suorat harmooniset eivät ole tässä ongelma ... ajattelin harmoonisten mahdollisia IMD-tuloksia sisääntulevan signaalin kanssa. Esim. minne 8 MHz taajuuden IMD-tulokset menevät? Voi olla, että niistä ei ole haittaa ... todennäköisesti ei ... mutta pienellä matematiikallahan tämä selviäsi.

Tuon laajakaistaisen diplekserin tekeminen vaatii valitettavasti melko monta komponenttia ... jos on sopivasti vahvistusta, vaimenninkin tekee saman ... mutta vaimentaa. Itse olen fiilaamassa AOR:n AR8600MKII -vastaanotinta - siinä on kyllä hyvätasoiset MCL-diodisekoittajat (2 kpl signaalitiellä), mutta nämä oli päätetty virityspiireihin. Koska laitteessa on valitettavasti myös heikkolaatuiset bipolaaritrankut vahvistinasteissa, signaalinkesto on kieltämättä surkea. En suosittele hankkimaan! Nyt on toisen sekoittajan jälkeen on tehty laajakaistainen 50 ohmin vahvistin kahdella rinnakkaisella maattogate-U310-fetillä. Pitäisi vielä keksiä joku ratkaisu ensimmäisen sekoittajan perään, mutta kun välitaajuus on lähes 700-800 MHz luokkaa ja kovin laajakaistainen (SAW-suotimet), hyviä ratkaisuja on harvassa. Jos ei muuta ... niin ainakin 3 dB:n vaimennin. Joku bipolaariastekin takaisinkytkennällä olisi OK, mutta tässä ei oikein ole tilaa monille ylimääräisille komponenteille ... pintaliitosratkaisu kun alkup. kytkentä on. Nämähän ovat rakentajan painajaisia, folio lähtee helposti irti ylimääräisestä (juottimen) lämmöstä.

Uutta on monasti helpompi tehdä kuin korjata vanhaa ...

73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 01.02.15 - 16:38:48

Harhatoistojen taajuuksien analyysi on vastaanotinsuunnittelun perustehtäviä. Otetaan siitä suppea esimerkki.

Kertaan vielä konvertterini taajuudet:

- paikallisoskillaattori ( LO ) 4 MHz
- tulotaajuus ( RF ) 0 - 1,6 MHz
- välitaajuus ( IF ) 4 - 4,6 MHz

Otan seuraavissa laskuesimerkeissä kiinteän tulotaajuuden 0,5 MHz, josta seuraa välitaajuudeksi 4,5 MHz.

Sekoittajassa siis syntyy haluttu signaali yhtälön RF + LO = IF mukaan.
Aivan yhtä voimakas signaali, peilitaajuus,  syntyy yhtälön LO + IF mukaisesti, kun tulosignaali on 8,5 MHz. (8,5 MHz - 4 MHz = 4,5 MHz (=IF).

Sitten syntyvät myös seuraavat harhatoistot :

2 x LO -  IF = 3,5 MHz
2 x LO + IF = 12,5 MHz
3 x LO -  IF = 7,5 MHz
3 x LO + IF = 16,5 MHz

Nämä ovat merkittävimmät sekoittajassa syntyvät harhat. Muitakin harhatoistoja syntyy, kun LO:lle annetaan suurempia kertoimia 4...7,
mutta kertaluvun kasvaessa näiden amplitudi pienenee.
Näiden lisäksi myös IF ( 4,5 MHz ) voi läpäistä sekoittajan, mutta oleellisesti vaimentuneena.

Ongelmallisin harhatoisto näyttäisi olevan 3,5 MHz:n 2LO-IF.  Tämä taajuus on lähinnä tulosuodattimen päästökaistaa, joka päättyy 1,6 MHz:iin.
Jos oletetaan, harhan 2LO-IF vaimenevan sekoittajassa 40 dB vrt. haluttuun signaaliin ja rakennetaan sellainen tulosuodatin, joka vaimentaa 30 dB taajuutta 3,5 MHz,
niin tämän taajuuden harhatoistovaimennus on silloin 40 dB + 30 dB = 70 dB.

Vastaavasti peilitaajuusvaimennus taajuudella 8,5 MHz on toteutettava kokonaisuudessaan mikseriä edeltävässä tulofiltterissä.
Jos halutaan 60 dB peilitaajuusvaimennus, pitää filtterin vaimentaa 60 dB taajuutta 8,5 MHz.

Tuota AOR:ää en tunne lainkaan, mutta kaikissa laajakaistaisen tulon vastaanottimissa ongelmat signaalin kestossa ja keskeismodulaatiosärössä syntyvät usein ennen toista sekoitusta.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH5MD Pvm 01.02.15 - 22:13:33

AOR:ssä esim. lähes 1/4 FM alueesta 87-108 MHz tulee läpi vielä toiselle sekoittajalle: 1-sekoittajan jälkeen on n. 4-5 MHz leveät SAW-suotimet + vahvistinaste. Tämän vuoksi kuvaan tulevat vahvasti myös tuon toisen sekoittajan IMD:t. Monisekoittajaisessa vastaanottimessahan IMD-tuloksia on jokaisella sekoittajalla.
Yleensähän näissä uusissa laitteissa kapein kaista yritetään saada mahdollisimman eteen (ns. roofing filter). Tässä sitten ei. Ja laajakaistaista vahvistusta on tässä AOR:ssä myös liikaa ... ei SBL1-luokan diodisekoittajakaan kaikkea kestä.
OK nuo harhatoistot. Tässä on "onni", että kuunneltavat taajuudet ovat noin matalia, saadaan kohtuullisen helposti piiloon. Itse olen joskus kauan sitten kasannut Drake R4B-sarjan vastaanottimelle konvertterin keskiaaltoja varten, olisikohan ollut 6U8-triodipentodilla. Etuaste oli viritettävä 2x 500 pikoisella. Jotain harhatoistoja siinäkin oli, mutta toimi kuitenkin pääasiassa FB. Sekoittajan herkkyyskin tuntui riittävän ilman RF-astetta.
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.


Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja RJL Pvm 01.02.15 - 23:20:57

Jotain tällaista olisi mielenkiintoista kokeilla. Joskus kasasin LF-konvertterin käyttäen NE602-piiriä mutta se oli todella surkea, pelkkää harhaa ja kohinamattoa. Ehdottomasti paras radio mitä minulla on signaalinkeston suhteen on SRT SR-51, sen kanssa ei ole ikinä ollut mitään ongelmia signaalitasojen suhteen. Mutta siinä onkin etupäässä kunnon bandisuotimet ja ensimmäisenä mixerinä on mielenkiintoinen feteillä toteutettu jonkinlainen balansoitu rengasmixeri. Varsinaisiin huippuliikkareihin ei minulla ole ollut pääsyä. Mutta tämäkin on riittänyt tarpeisiini. Oli mukava kuunnella sähinätöntä bandia, signaalit tuli kuin tyhjästä. Nyt sitten jonkun plasmatelkkari on yötä päivää auki ja kuuntelu on muisto vain, 100 Hz:n brummi alkaa muutamasta kilohertsistä ja jatkuu yli 20 MHz:n.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 02.02.15 - 09:27:37


Quote:
AOR:ssä esim. lähes 1/4 FM alueesta 87-108 MHz tulee läpi vielä toiselle sekoittajalle: 1-sekoittajan jälkeen on n. 4-5 MHz leveät SAW-suotimet + vahvistinaste. Tämän vuoksi kuvaan tulevat vahvasti myös tuon toisen sekoittajan IMD:t.


Etupään laajakaistaisuus tuo suuria ongelmia hyvän harhatoistovaimennuksen saamiselle.
Se on ymmärrettävää, kun sekoittajalle tulee useiden tai useiden kymmenten megahertsien alueelta kaikki tarpeellinen ja tarpeeton signaali.


Quote:
Ehdottomasti paras radio mitä minulla on signaalinkeston suhteen on SRT SR-51, sen kanssa ei ole ikinä ollut mitään ongelmia signaalitasojen suhteen. Mutta siinä onkin etupäässä kunnon bandisuotimet ja ensimmäisenä mixerinä on mielenkiintoinen feteillä toteutettu jonkinlainen balansoitu rengasmixeri.


Klassinen ratkaisu ja helppo ymmärtää miksi se on noin tehokas.
Kun sekoittajalle tuodaan vain tarpeellinen osa taajuusspektrista, niin mahdollisuus häiritsevien harhatoistojen syntymiseen vähenee radikaalisti.

Tuo SRT:n sekoittaja on rakenteeltaan kaksoisbalansoitu, mutta tavanomaiset schottky-diodit on korvattu feteillä.
Näin paikallisoskillaattorin tasokin voinee olla pienempi, vaikka sekoittaja olisikin Hi-Level tyyppiä.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH5MD Pvm 02.02.15 - 12:30:14

Tässä eräs vastaava kaupallinen ratkaisu ... kalliita ovat ...
Näyttää kuitenkin "teknisesti" kohtuullisen hyvältä ratkaisulta.
http://herostechnology.co.uk/pages/VLF_LF_Converter.html
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 02.02.15 - 18:17:30

Näyttää huippulaitteelta. Tuon tulotaajuusalue on suppeampi ja se helpottaa etupään filtterin toteutusta.
No, eipä siitä ole tingitty yhtään, vaan päin vastoin.

Ihmettelen miksi LO-linjaan on laitettu 7-napainen alipäästö, jossa lisäksi kolme imupiiriä.
Yhtä paljon ihmettelisin, jos naapuri taloa rakentaessaan laittaisi alapohjan eristeeksi 150 cm Finn-Foamia.
Tuollainen ratkaisu hiukan kertoo minulle, että suunnittelussa epäoleellista ei osata erottaa oleellisesta.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja RJL Pvm 03.02.15 - 14:40:26

Eikös elliptisessä alipäästösuotimessa ole aina luonnostaan tuollaiset imupiirin näköiset sarjaelementit? En tunne mitoitusperiaatteita yhtään, joskus olen jollain valmiilla kalkulaattorilla jotain laskeskellut joten en osaa sanoa mihin kohtaa taajuusaluetta noiden rinnakkaispiirien resonanssit sattuvat.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH5MD Pvm 03.02.15 - 16:14:45

Harmoonisiahan noilla koetetaan vaimentaa ... voihan tuo olla vähän ns. "hätävarjelun liioittelua". Kohtalaisen moninainenhan tuo balansoidun sekoittajan ulostulo kuitenkin on laajakaistaista etupäätä käytettäessä - tosin tuo balansointikin mahdollisia "haitareita" itsessään vaimentaa.
Minulla on Dientronikin FM-konvertteri SDR-vastaanottimen edessä (ELAD FDM-S2) ja siinä on kaksois-kaksoisbalansoitu, hieman suuremmalla LO-teholla (+17 dBm) toimiva kahdeksan diodin sekoittaja. Harhatoistoja on jonkin tässä verran, mutta onpa tuo signaalitasokin 20 MHz leveällä FM-kaistalle melkoinen ... ja eivät käytännössä paljoakaan haittaa.
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 03.02.15 - 19:32:36


RJL wrote:
Eikös elliptisessä alipäästösuotimessa ole aina luonnostaan tuollaiset imupiirin näköiset sarjaelementit?


On siinä. Sen vuoksi tämä onkin kätevä alipäästöfiltteri.
Filttereiden suunnitteluun on kätevä ilmaisohjelma Elsie. Sen opiskelijaversio on ilmainen, varsinainen maksaa. Opiskelijaversiollakin pärjää aivan hyvin.
Sen voi ladata täältä: http://tonnesoftware.com/elsiedownload.html

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 03.02.15 - 19:51:50


OH5MD wrote:
Harmoonisiahan noilla koetetaan vaimentaa ... voihan tuo olla vähän ns. "hätävarjelun liioittelua"...


Tein kokeeksi konvertterini LO-linjaan yksinkertaisen LC-sarjapiirin (22 µH ja 80 pF trimmeri).
Tällä sain vaimennettua 2LO-taajuutta n. 18 dB ja 3LO-taajuutta n. 23 dB.
Sitten mittailin erilaisia harhatoistoja.

Paikallisoskillaattorin parillisia sisältävät harhat, esim 2LO+IF pienenivät filtterin vaimennuksen verran,
mutta paikallisoskillaattorin parittomia harmoonisia sisältävät harhat 3LO+IF ja 5LO+IF eivät muuttuneet miksikään.
Tämä on luonnollistakin, koska mixeriä ohjaavan LO-portin signaalin aaltomuoto leikkautuu ja alkaa muistuttaa kanttiaaltoa, ja tämä taas koostuu perustaajuuden parittomista harmoonisista.
Nämä harhat siis syntyvät balanssisekoittajassa ns. luonnostaan, eikä niitä pysty LO-linjan suodatuksella pienentämään.

Parillisten LO-harhojen tason pieneneminen suodatuksen seurauksena on myös ymmärrettävää, koska naitä harhoja ei teoriassa pitäisi DBM-mikserissä syntyä lainkaan, kunhan LO-signaali ei sisällä parillisia harmoonisia.

Näin ollen LO-linjan suodatuksessa kannattaa keskittyä vaimentamaan pääasiassa paikallisoskillaattorin toista ja neljättä harmoonista esim. sijoittamalla elliptisen LP-filtterin imut tälle taajuudelle.
6. ja sitä korkeammat harmooniset vaimenevatkin jo luonnostaan tämän tyyppisessä alipäästösuodattimessa riittävästi.
Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja RJL Pvm 03.02.15 - 22:50:03

No, KISS-periaate on aina myöhemmällä iällä kiehtonut minua, tehdään proto ( ja luultavasti käyttöönkin jäävä ) laite dead-bug tyylillä riittävän väljästi ja alkuperäisen ajatuksen mukaan. Saa sitten lisättyä vaimentimia tai suotimia jos osoittautuu tarpeelliseksi.

Tähän voi oikeastaan lisätä hyvän kertomuksen elävästä elämästä. Olin tuossa 70/80-luvun vaihteessa äärimmäisen innostunut kahden metrin tyoskentelystä. Moonbounce oli tähtäimessä, se ei ollut kovin yleistä silloin. Tiedossa oli että antennin ja etuvahvistimen välillä piti olla mahdollisimman vähän vaimennusta, piti saada koaksiaalirele. Tarpeeksi hyviä ei löytynyt järkevään hintaan joten tuota piti sitten messinkitagosta sorvata itse. Piti löytää sopivat koskettimet ja liittimet, se ei ollut siihen aikaan ollenkaan niin helppoa. Mutta kun piti saada parhaat vehkeet. Siihen meni vuosia. Ja muut antenni- ja pääteastetouhut päälle, mutta tähän releeseen se kaatui.

Sillä aikaa jotkut vaan ottivat käyttöön jonkun kohtalaisen Omronin releen ja workkivat moonbouncea. Jossain vaiheessa sitten tajusin että paras todellakin on hyvän suurin vihollinen. Siksi KISS.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 04.02.15 - 08:34:06

Tuo on aika tyypillinen tilanne. Olen törmännyt siihen itsekin.
Tuotekehityksessä voi jatkaa jonkun asian "tahkoamista" loputtomiin.
Joskus pitää osata lopettaa ja todeta, että tämä riittää.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 05.02.15 - 22:32:31

Olen jatkanut tämän projektin tahkoamista (simuloimalla) ja tulos on tässä:

http://kuva.termiitti.com/image/36365.JPG

https://www.dropbox.com/s/fjo793bg8xnjtpd/LF_konvertteri_3.JPG?dl=0

Lisäsin välitaajuuslähtöön n. 3 dB vaimentimen, kun olin todennut harhatoistomittauksissa, että ilman vaimenninta kolmannen kertaluvun harhat 3LO+IF ja 3LO-IF olivat hyvin erisuuria,
ja näiden välinen ero tasoittui jo pienen vaimennuksen avulla. Toinen huononi hiukan, mutta toinen parani selvästi.

Lisäsin myös paikallisoskillaattorilinjaan alipäästösuodattimen, jonka imutaajuuden asetin kiteen toisen harmoonisen ( 8 MHz ) kohdalle.

Lopuksi tiukensin tulofiltterin estokaistaa, jotta sain lisävaimennusta taajuusalueelle 2,4 MHz - 3,5 MHz. Tälle taajuusalueelle asettuu harhatoisto 2LO-IF.

Nyt pitäisi vielä jaksaa rakentaa nuo simuloidut filtterit protoon ja lopuksi mitata mitä tuli tehtyä.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja oh5sh Pvm 06.02.15 - 13:34:34

SAQ 17.2 kHz on äänessä 13.2.2015 klo 1500 UTC (virittelyä 1430 UTC alkaen), joten nyt vain nopeasti konvertterin proto valmiiksi ja viikon päästä kuuntelemaan.
Antenniksi riittää vaikka ferriittiantenni (esim. 20 cm pitkä sauva toimii), kela viritettynä VLF:lle ja sen perässä yksitransistorinen vahvistin ennen konvertteria. Jos venäläisten Alfa-asemien piippaukset kuuluvat, kuuluu kyllä myös SAQ.

73 de oh5sh

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 06.02.15 - 17:26:34

Kiitos tiedosta.
SAQ:ta olen halunnutkin päästä kuuntelemaan. Itse asiassa kiinnostuin rakentamaan MiniWhipin ja tämän konvertterin, kun Joulun jälkeen luin SRHS:n sivuilta
SAQ:n perinteisestä joululähetyksestä.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja RJL Pvm 06.02.15 - 23:02:32

Tässä hommassa on MiniWhip parhaimmillaan. Toki toimintaa saa vielä parannettua muuttamalla virransyöttöyksikön induktanssia ja kapasitanssia, kuten myös varsinaisen antenniyksikön vastaavia komponentteja mutta se ei ole oikeastaan tarpeen sillä SAQ tulee yleensä ainakin tänne Hämeenlinnaan perus-MiniWhipilläkin tuommoiset 30 dB yli taustan, tausta joka täällä on valitettavan korkea. Ferriitiantennilla en muistaakseni ole koskaan kokeillut mutta lanka-antenni suoraan syötettynä äänikorttiin taisi joskus tuottaa havaittavan signaalin. Haaveissa olisi kuulla asemaa 30-luvun putkilla tehdyllä vastaanottimella, asusteet myös ajan henkeen. Antennia en millään saa aikalaisekseen  mutta kelvatkoon MW siihenkin.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja oh5sh Pvm 07.02.15 - 15:59:46


RJL wrote:
Tässä hommassa on MiniWhip parhaimmillaan. Toki toimintaa saa vielä parannettua muuttamalla virransyöttöyksikön induktanssia ja kapasitanssia, kuten myös varsinaisen antenniyksikön vastaavia komponentteja mutta se ei ole oikeastaan tarpeen sillä SAQ tulee yleensä ainakin tänne Hämeenlinnaan perus-MiniWhipilläkin tuommoiset 30 dB yli taustan, tausta joka täällä on valitettavan korkea. Ferriitiantennilla en muistaakseni ole koskaan kokeillut mutta lanka-antenni suoraan syötettynä äänikorttiin taisi joskus tuottaa havaittavan signaalin. Haaveissa olisi kuulla asemaa 30-luvun putkilla tehdyllä vastaanottimella, asusteet myös ajan henkeen. Antennia en millään saa aikalaisekseen  mutta kelvatkoon MW siihenkin.


Olen itsekin kokeillut myös Mini-Whipillä SAQ:n kuuntelua ja kyllä se hyvin toimii. Ferriittikokeilu osoitti, että ferriittiantenni voi olla radion vieressä pöydällä tällaisessa puurunkoisessa talossa. Jos siis ei ennätä tai voi nostaa tai ripustaa antennia, voi kokeilla VLF-ferriittiantennia sisätiloissa.
Noin 30 m yleislanka-antennillakin olen testannut SAQ:n kuulumista, ja toimiihan sekin. Ehkä rutinoita oli hieman enemmän kuin kehä- tai ferriittiantennilla.
RJL: iso kehäantennikin sopisi varmasti 30-luvun henkeen.
73 de oh5sh

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 08.02.15 - 18:51:54

Nyt sain konvertterin filtterit tehtyä ja mittasin samalla muutamia tärkeimpiä harhatoistoja. Lohkot ovat vielä levällään ja yhdistettynä koaksiaalikaapeleilla,
joten kunhan osat saa samaan koteloon ja johdot pois, niin tulokset vielä paranevat hiukan.
Päätin säilyttää paikallisoskillaattorin suodatuksen kaistanpäästötyyppisenä, mutta tuplasin induktanssin, niin sain kasvatettua harmoonisvaimennusta riittävästi.
Samalla muutin tulon filtteriä hiukan, jotta päästökaistan rippeli pieneni ja sovitus parani.

Skema on nyt tällainen:  https://www.dropbox.com/s/r3koeu9552lm9zx/LF_konvertteri_4.JPG?dl=0

Tässä vielä pari kuvaa, jotta saisitte käsityksen käyttämästäni "teknologiasta" ;D  
Se pitää vielä mainita, että kaikki kelat ovat "valmiita" pienoiskuristimia. Yhtään kelaa ei tarvitse käämiä.

Tulofiltteri: https://www.dropbox.com/s/i1uffm68tb5nxk1/1.6%20MHz_LPF.JPG?dl=0

Kideoskillaattori:  https://www.dropbox.com/s/9qvl0qpw8mz4btq/4MHz_kideoskillaattori.JPG?dl=0

Muutamia mittaustuloksia: (Käytin perusvastaanottimena Icom 751:stä)

Gaini = -10 dB
Herkkyys = -110 dBm (0,7 uV)  16 dB SINAD
Peilitaajuusvaimennus = 77 dB
2LO-IF (2,95 MHz) = 88 dB
3LO-IF (6,95 MHz) = 87 dB
2LO+IF (13,05 MHz) = 68 dB
3LO+IF (17,05 MHz) = 82 dB

Muut (4LO, 5LO) harhat yli 80 dB.

Nyt ei ollut käytettävissä toista RF-generaattoria, joten en saanut mitattua konvertterin OIP3/IIP3:sta.
Arvioin yhdellä generaattorilla, että tulon 1 dB:n kompressiopiste on hiukan yli 0 dBm:n.

Luulen nyt pärjääväni tällä suorituskyvyllä pitäaaltokuuntelussani.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH5MD Pvm 08.02.15 - 19:29:50

Näyttääpi hyvältä!

Mielenkiitoinen juttu muuten, että "suurilta laitevalmistajilta" (Icom, Kenwood, Yeasu) meni lähes 15-20 vuotta, ennenkuin ottivat todesta yleisesti tunnetun faktan diodisekoittajien vaatimasta laajakaistaisesta (myös peilitaajuudet!) ja oikea-impedanssisesta päättämisestä. Halvemmasta päästä vastaanottimia, esim. IC-R75, IC-706 ja IC-718, vastaanottimissa diodisekoittajat on päätetty virityspiireihin ... siis "väärin". Vasta uudemmassa IC-7200-mallissa on jonkinlaiset diplekserit diodisekoittajien ulostulossa. Oskillaattorisignaalin linjalle ovat kuitenkin melko pitkään osanneet tuon 3 dB tai 6 dB -vaimentimen rakentaa.
Joissain huippulaitteissa käyttävät nykyään noita H-mode -sekoittajia, ks. esim. http://martein.home.xs4all.nl/pa3ake/hmode/ , mutta mikäli olen oikein ymmärtänyt, ongelmina ovat systeemin harhatoistot. Ajetaanhan sekoittajalle melko jyrkkäreunaista kanttiaaltoa. Diodisekoittajilla päästään hyvään lopputulokseen vähemmillä komponenteilla - ja usein myös vähemmillä ongelmilla.

73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 08.02.15 - 20:22:17

Balanssimikserin IF-lähdön oikeasta sovituksesta on kirjoitettu paljon. Olen tutustunut näihin juttuihin 80-luvun alkupuolelta lähtien.
Yleensä, tai lähes aina näissä kirjoituksissa pidetään laajakaistaista ja impedanssiltaan resistiivistä sovitusta ainoana oikeana.
Siksi eri konstruktioissa näkyy vaihtelevan kokoisia vaimentimia balanssimikseri porteissa.

Nyt viimeksi asiaa taas tutkiessani löysin alla olevan linkin artikkelin.
Siinä puhutaan IF-portin sovituksesta s. 16 ja 17.
Jutussa esitetään näkemys, että oleellista onkin esim. peilitaajuudella, se, että mikserin lähdössä vaikuttava impedanssi peilitaajuudella on alhainen, ei välttämättä resistiivinen.
Malliksi oikeasta ratkaisusta otetaan pii-tyypin alipäästösuodatin, jonka impedanssi suurilla taajuuksilla, jossa esimerkin peilitaajuuskin sijaitsee, on pieni.
Vastaavasti huonoksi ratkaisuksi osoitetaan sarjakelan sisältävä L-tyypin alipäästösuodatus, jossa impedanssi peilitaajuudella on suuri.

http://arxiv.org/pdf/physics/0608211.pdf


Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH5MD Pvm 08.02.15 - 21:14:22

Kiitokset viitteestä. Pääasia näyttää olevan se, että "teho" ei heijastu takaisin sekoittajaan.
Tuossa Dientronikin FM-konvertterissa on MCL-sekoittajan SYM-300HW jälkeen 3 dB vaimennin ... testasin tätä ja koska vahvistusta on muutoinkin hieman liikaa kokeilin 6 dB vaimennusta - tuntuu hieman paremmalta. Sekoittajan jälkeen on vielä yksi MMIC-vahvistinaste ennen alipäästösuotimia. Tuon MMIC-vahvistimen input lienee myös lähellä 50 ohmia, en tosin tiedä, millä kaistaleveydellä tuo pätee. Joka tapauksessa vaimennusta tarvitaan ennen ELADin FDM-S2-vastaanotinta.
http://www.dientronik.de/pdf/perses_wb_block_0310.pdf
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 08.02.15 - 22:28:59

Nuo konvertterit näyttävät varman päälle suunnitellulta.
Koska siinä on vahvistusta ennen sekoitusta, niin vaimentimia on varaa käyttääkin ilman, että kohinaluku menee liian suureksi.
Yleensä MMIC-vahvistimissa on hyvä sovitus laajalla taajuusalueella, sekä tulossa, että lähdössä.
Olen käyttänyt mm. näitä aikanaan paljonkin: http://194.75.38.69/pdfs/MAV-11+.pdf   ja   http://194.75.38.69/pdfs/MAR-3SM+.pdf
Tällaisen vahvistimen ja sekoittajan väliin ei ainakaan sovituksen parantamisen vuoksi tarvita vaimenninta.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 12.02.15 - 14:52:51

Valmista tuli. Laitoin romppeet alumiinikoteloon, seuraavaksi suljen kannen ja huomenna alan kuunnella SAQ:ta.
Lopullinen konstruktio on alla olevassa kuvassa. Lopullisen skeman jo esitinkin.

Tulofiltteri alhaalla, kideoskillaattori oikeassa kulmassa, oskillaattorin bufferiaste edellisestä vasemmalle ja balanssimikseri alhaalla vasemmalla.
Tulo oikealla, lähtö vasemmalla. Jätin kytkentään nuo kaksi trimmerivastusta, mutta turhaan. Riittää, kun biasoi kummatkin asteet n. 6 V:iin.
Muutin lähdön 3 dB vaimentimen pii-muotoiseksi, koska se sopi paremmin syntyneeseen layouttiin. (2 x 270 ohmia ja 18 ohmia).


Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja RJL Pvm 12.02.15 - 17:43:15

Onpas mukava nähdä point to point rakennetta, putkimiehen silmä lepää. Tosiaan 13.2.2015 klo 1500 UTC lähettelee SAQ sanomansa, joka muistutuksena muillekin mainitaan.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 12.02.15 - 18:17:26

Olen rakennellut kaiken maailman protoja reikä(piiri)levylle, niin kuin tein oman MiniWhippini.
Sellaisesta kun joutuu protoillessa vaihtamaan komponentin, niin homma menee todella ikäväksi.
Ostin kerran noita neukku-juotosalustoja ja niillä on mukava tehdä tämmösiä pieniä kytkentojä, jos tilaa riittää.

Kysynpä vielä tuohon SAQ:hun liittyen, onko tietoa, mitä ovat ne juuri 18 kHz yläpuolella olevat datalähetteet ?
SAQ:n taajuudella pohjat ovat nyt n. S9 +10...20 dB ja nuo datalähetteet tulevat S9 +40 dB.

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja jfalt Pvm 12.02.15 - 19:23:46


OH1ID wrote:
Kysynpä vielä tuohon SAQ:hun liittyen, onko tietoa, mitä ovat ne juuri 18 kHz yläpuolella olevat datalähetteet ?
SAQ:n taajuudella pohjat ovat nyt n. S9 +10...20 dB ja nuo datalähetteet tulevat S9 +40 dB.


Tässä yksi listaus: http://www.mwlist.org/vlf.php


http://jfalt.pp.fi/NDB/Pics/vlf.JPG

Aihe: Re: Konvertteri 0 - 1,6 MHz
Kirjoittaja OH1ID Pvm 12.02.15 - 20:24:00

Kiitos. Nämä lienevät sukellusveneitä palvelevaa liikennettä, taajuudesta päätellen.
Kuten huomaatte, niin en tiedä tästä utilitykuuntelusta vielä juuri mitään.

UTILITYFOORUMI » Powered by YaBB 2.1!
YaBB © 2000-2005. All Rights Reserved.