UTILITYFOORUMI
http://peditio.net/utility/YaBB.pl
UTILITY-kuuntelu >> Yleistä >> Häiriöitä, häiriöitä
http://peditio.net/utility/YaBB.pl?num=1306488921

Aiheen aloittaja RJL Pvm 27.05.11 - 12:35:21

Aihe: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 27.05.11 - 12:35:21

Oltiin taas edellinen viikko kevätretkellä Saariselällä. Pääaiheena oli vaeltelu ja yötön yökin alkoi poislähtömme aikoihin niin kuunteluun en yrittänytkään panostaa. Otin kumminkin mukaan SDR-IQ:n ja MiniWhipin jonka nostin ongen avulla pihamäntyyn. Asuinpaikkamme oli koko lailla kylän keskellä joten tiesin jo entuudestaan häiriötason. Mutta kyllä tämänvuotinen oli melkoinen pohjanoteeraus kuten kuvasta näkyy.

Koko alataajuudet 50kHz...5MHz peitti kuvan mukainen karkea kohina, kohinabandit oli 50kHz leveitä ja väliin jäi 15kHz:n häiriöttömämpi kaista. Kohinataso laski taajuuden mukaan, ei se 5MHz:aan loppunut, jatkui heiketen ties kuinka korkealle. Kuten kuvasta näkyy oli taso majakkabandilla -70...-80dB joten ei siellä mitään pystyisi kuuntelemaan vaikka asemia olisikin. Minullahan onkin kotona ihan hyvät olosuhteet vaikka viime talvena luulin ettei täälläkään ole enää mieltä kuunnella :) Itse asiassa kotona tilanne on parantunut muutaman viime päivän aikana merkillisesti, 80m:n bandilla on pohjat olleet koko viime talven S5...S7, nyt muutamana päivänä Icomin mittari ei nouse pohjissa yhtään ja asemat kyllä kuuluvat kuin ennenkin. Uskaltaisikohan toivoa?

Mikähän ihme tuota häiriötä levittää, omasta asunnosta sain sähköt pois kun syötin antennia hetken paristolla mutta ei häiriötaso mihinkään muuttunut?

Yksi mielenkiintoinen seikka näkyy kuvasta. TOL on 10dB voimakkaampi siellä lähellä, vaikka täällä etelässä AKU hakkaa sen mennen tullen. Tosin TOL oli selvästi lähempänä kuuntelupaikkaakin joten ehkä tuo näkyy pinta-aaltona noin.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja jfalt Pvm 03.07.11 - 10:10:06

Alkaa mennä hankalaksi tämä kuuntelu kotioloissa. Kevään aikana on ilmestynyt joku uusi häiriölähde, joka on päällä yötäpäivää  :'(

http://jfalt.pp.fi/NDB/Pics/Hairiot.jpg

Onneksi löytyy läheltä vaihtoehtoinen kuuntelupaikka. Niihamassa on katto vaihdettu ja lämpöeristystä parannettu http://tredxk.blogspot.com/

Jarno

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 03.07.11 - 12:23:30

Yksi mukava tapa etsiä häiriöpesäkkeitä on laittaa autoradio päivällä keskiaalloille ja lähteä huristelemaan. SWR:n juhannuslähetystä kuunnellessa viritin radion piruuttani 1602 kHz:lle kauppareissulle lähteissä tarkoituksena ihan vaan kokeilla kuuluuko mitään mobilessa.

Asema kuului heikosti muutamaan otteeseen mutta kohinatasoja olikin mukava seurata. Kohinataso oli mitä oli mutta varsinaiset häiriöpesät löytyivät helposti. Pahin oli yksi kirjapaino, sähkörata taas oli ihmeen hiljainen. Varsinainen yllätys oli kuitenkin kruisailu viereen nousseella omakotialueella. Oli muutama paikka joiden ohi ajaessa häiriötaso nousi selvästi.  Ei se alue kokonaisuutena kohise, kyllä siellä on yksittäiset häiriölähteet. Eihän niitä taloja pystynyt yksilöimään eikä siitä mitään iloa olisikaan, tai voisihan sitä mennä rimputtelemaan ovikelloa muristen että teidän talo häiritsee majakkakuuntelua.

Hei, minun nimeni on Reijo ja harrastan majakkakuuntelua. Teidän talon sähköasennukset on kelvottomasti tehty, voisitteko korjata ne asiallisiksi?

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja oh2blu Pvm 27.07.11 - 14:02:04

Jo valmiiksi häiriöinen bandi sai sunnuntaina
uuden lisän: 15,267877 kHz:n parittomilla
kerrannaisilla on vakaa häiriö yli 30 MHz:n
taajuuksille.
Olisikohan naapuri hankkinut ilmastointilaitteen,
jossa hakkuri syöttää häiriön verkon kautta?

Onko kukaan muu havainnut vastaavaa?

Pekka / OH2BLU

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 28.07.11 - 13:12:34

Tuo ei oikein vaikuta tyypilliseltä taajuusmuuttajahäiriöltä, ne kehittävät yleensä leveitä kohina- ja rutinakaistoja joiden voimakkuus laskee taajuuden mukana. Niissähän perustaajuus on muutamia kymmeniä hertsejä ja kerrannaiset sitten tämän parittomia monikertoja. Tai sitten kun yrittäävät tehdä siniaaltoa joka on ikäänkuin pikselöitynyttä, kanttiaalto ratsastaa siniaallon päällä. Tällöin on perustaajuus suurempi, mutta ei taida olla kuitenkaan noin suuri. Tosin enpä ole noin korkeilla taajuuksilla edes kuunnellutkaan. Villinä veikkauksena arvaisin kuitenkin jotain tietoliikennehärveliä, joko sähköverkkoa käyttävää tai langatonta.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja oh2blu Pvm 02.08.11 - 09:14:15

Häiriö katosi yhtä yllättäen, kuin ilmestyikin.
Analysoidessani tarkemmin havaitsin, että
ko. parittomat harmoniset moduloituivat
kohinalla silloin tällöin joksikin aikaa.

Kiusallisin signaali osui taajuudelle 7038,5 kHz
aivan "cluster beaconien tuntumassa olevan
tsekkiläisen majakan päälle.

Alle 5 MHz:n taajuuksilla häiriö ei ollut havaitta-
vissa. Jäi mahdollisesti muiden häiriöiden alle,
tai suodattui lähtöpäässä?

Pekka

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 02.08.11 - 17:43:52

Taas nähtiin että viestintä on vaikeaa ja onnistuu vain sattumalta. Minä tulkitsin että häiriöitä kuuluu vain yli 30 MHz, sinä tarkoitit että häiriöt alkavat matalammalta ja kuuluvat vielä yli 30 MHz....

Reijo

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja jfalt Pvm 22.02.12 - 13:24:33

Tukes & kumppanit ovat testailleet led-lamppuja. Linkki Aamulehden juttuun:
Testatuista tuotteista vain 17 prosenttia täytti kaikki sähkömagneettisen yhteensopivuuden EMC-vaatimukset (http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194723959250/artikkeli/tietokoneen+ratina+ja+tv-kuvan+raidat+voivat+olla+naapurin+led-lampun+aiheuttamia.html)

Jarno

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH7PS Pvm 16.10.12 - 18:44:32

Terve

Syksyn myötä tässä hieman aktivoidutaan, jos nyt onnistuukaan, kun....

Meille laitettiin kesällä Fortumin toimesta hieno? etälukumittari.
Nyt on sitten ilmaantunut VLF alueelle (varmaan muuallekin - 80'llä jatkuvaa pörinää) ihmeellistä häiriötä.
Sellaista suht voimakasta muutaman kymmenen hertsin levyisiä "korahduksia" n. 3 sekunnin välein, rigin spektrinäyttö näyttää ne reippaan voimakkaina.
Tosin tuo aikaväli tuntuu vaihtelevan ja joskus riemastuu enempi pörräämään.
Vaihtelevat hieman paikkaa, että voisi vissiin viitata tuohon mittariin.

Onko muut havainneet moisia jois/kun moinen mittari on asennettu?

73 Pena




Edit: Tuosta kuvastapa käy ilmi, ettei NDB-kuuntelu ole herkkua. Ihmeellinen muuten tuo 1kHz'n viiva, oiskoon äänikortin aiheuttama. Ei liiku VFOa pyörittäessä.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja oh5sh Pvm 19.10.12 - 20:04:22

Fortum on jostain syystä takertunut noihin häirintälähettimiin etäluettavina mittareina.

Mäntsälän Sähkö käyttää edistyksellisesti Aidon-merkkisiä mittareita, joista se ilmoitti seuraavaa:
"Lähetysteho on 50mW ja taajuusalue on 869.400-869.650 MHz". Mittari ei siis koeta työntää dataansa sähköverkkoon, vaan käyttää radioyhteyttä. Ei siitä ole mitään häiriöitä tullutkaan. Hyvin se kuitenkin saa yhteytensä kellarikerroksestakin.
Valitettavasti vain muiden häiriölähteiden määrä tuntuu lähiympäristössä oman talouden ulkopuolella lisääntyvän vuosi vuodelta.

Sähkökatkojen aikana (sikäli kuin niitä joskus on) bandit muuttuvat todella miellyttäviksi kuunnella.

73 de oh5sh

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja Leori Pvm 25.12.12 - 16:10:21

Nyt vasta rauhallista=häiriötöntä joulunaikaa kaikille kuuntelijoille.

100 metrin päässä asuu autoilija ja hänen kylmäkuljetusrekkansa poistui paikalta ja taas on alataajuudet lähestulkoon puhtaita kuuntelukäyttöön.

Muutaman minuutin välein tuli laajakaistainen häiriö,keskitaajuus 1022 kHz,ja aina sama formaatti.
Pulsseja ja sitten kuin koneen käynnistyminen sekä usean minuutin kestävä kohina.
Kohinaton väli oli vain parikymmentä sekuntia.

SAQ:n kuuntelu ei onnistunut kuin viime minuutilla.

Pieni AM-radio on hyvä kohinapaikkojen löytämiseen tai kuten täällä on ennenkin mainittu autoradio.
Kohinaisia paikkoja on runsaasti.Huoltoasemat ja kaupat ovat aikamoisia rähinäkeskuksia.
Eikä rivitaloalue ole sen helpompi kaikenlaisten jouluvalojen aikaan,
poislukien tavalliset kynttilät..

Pitänee kokeilla jonkinlaista vaiheistuslaitetta paikallishäiriöitten eliminoimiseksi.
Valmiit laitteet eivät vain ole LF-kelpoisia,ilman muutoksia.

73 de Olli OH6DK

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5MD Pvm 28.12.12 - 22:29:16

Pahimpia häiriölähteitä ovat nuo taajuusmuuttajat, joita on kohta joka kämpän ilmastoinnin moottoreissa. Ne vaativat mm. liitäntäjohtojen vahvan suojauksen ... ja jos tehdään halvalla, "tavallinen johto kyllä tähän käy hyvin ...".

Itselläni on kaksi tunnistettua vahvaa häiriölähdettä: taloyhtiön pesutuvan kuivauskone (taajuusmuuttujalla) ja läheisen uimahallin ilmastointi tai vesipumppu. Olen kerännyt näistä dataa jonkin verran ja tarkoitus on viedä asiaa "juridisesti" eteenpäin keväämmällä. Ovat toki EU:n "radiohäiriödirektiivin" vastaisia - mutta toinen juttu on, lähteekö esim. Viestintävirasto ajamaan asiaa kovinkaan tosissaan.

Tuo ECM-häiriötason laitetestaus näyttää olevan kuollut kirjain - häiriöttömämpi laite kun maksaa hieman enemmän!

73 de OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja oh5sh Pvm 30.12.12 - 20:51:57

Näissä häiriöasioissa tulin vuonna 2002 käyttäneeksi siitä vissistä instanssista nimitystä Vitsintävirasto. Muuan hyväätarkoittava OT-hamssi paheksui vitsiä, mutta ovatpa jotkut muutkin tainneet sen jälkeen käytellä nimitystä.

Niin, mitenkäs radiohäiriöiden valvonta ja rajoittaminen ovat kehittyneet ja parantuneet 10 vuodessa? Minä vain kysyn. Ainakin tässä meillä yleinen häiriötaso LF/MF/HF-taajuuksilla on pahentunut siitä mitä se oli 10 vuotta sitten. Häiriöt eivät tule omasta taloudesta. EMC-normeilla ei näytä olevan suurta merkitystä alle 30 MHz taajuuksilla, ja vielä vähemmän silloin kun niistä ei välitetä.

Kun radionkuuntelulla ymmärretään YLE:n lähimmän FM-aseman kuuntelua, häiriöongelma kutistuukin olemattomiin.

Joka tapauksessa kaikille hyvää pian alkavaa uutta dx-vuotta 2013!

73 de oh5sh

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5MD Pvm 30.12.12 - 21:50:36

OK, viranomaistahojen resurssit ajataan nykyisin tarkoituksellisesti alas, jotteivät häiritse yritysten "kilpailukykyä". Tämähän on nähty esim. tuolla Talvivaarassa.
Asiassa on lähdettävä siitä, että ongelma ei ole tuo "radiokuuntelun häiritseminen" - sen perusteella ei saa mitään aikaan. Asiaa pitää todennäköisesti lähestyä EMC-direktiivin kautta. Joku taso sallituille häiriöille on kuitenkin tässä määritelty - ja jos ylittää sen, tätä voidaan käsitellä ko. direktiivin ja sen perusteella implementoidun kotimaisen lainsäädännön rikkomisena. Mutta jos tarvittaviin muutoksiin ei "vapaaehtoisesti" suostuta - onkin sitten toinen juttu, onko tavallisella ihmisellä varaa ajaa asiaa oikeudessa.
En minäkään usko, että tässä saan kovin paljon aikaan - minulla on kuitenkin hyvä oikeusturvavakuutus ...
Mutta joka tapaksessa - Hyvät Uudet Vuodet 2013 kaikille!
73 de OH5MD, Ilkka M.


Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja TSM Pvm 31.12.12 - 12:45:53

Komppaan edellisiä. Asia on juuri näin.

Teijo
TSM
OH1TSM

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH7PS Pvm 21.06.13 - 11:12:23


Juhannuksia

Tässäpä videopätkä tuosta Fortumin aiheuttamasta häiriöstä, kuuntelu ei oikein maistu  :-X

http://oh7ps.com/videot/Fortum_2.mp4


73
Pena

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 21.06.13 - 16:00:15

Ei maistu ei. Toivorikkaana kokeilin huomista SWR-radion lähetystä varten taas MiniWhippiä jonka sijoittelin uudelleen tontille mutta ei voi mitään, AM-modella makaa Icom R75:n mittari tasan S9 tasolla majakkabandilla. Rutina on aivan tasaista, ei mitään vaihtelua. Kapealla CW-filtterillä ei tilanne ole ollenkaan noin toivoton, kyllä sieltä majakoitakin kuuluu mutta kyllä heikommat signaalit jää alle. Tilanne on ihan sama loopillakin, en vaan pidä sitä näin kesäisin päällä ukkosten pelossa. Tai olisiko tuolla niin väliä kun Wellbrook on muuttunut niin kovakorvaiseksi. Kyllä tämä tilanne vetää munat riipuksiin.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5YW Pvm 13.08.13 - 11:05:26

Paikallinen sähköyhtiö lähetti kirjelmän mittarin vaihdosta torppaani. Tästä tulistuneena lähetin kyselyn, notta minkämoinen häiriöpesäke tänne tulee. Yllättäen vastasivatkin:

"Hei,

olit tiedustellut sinulle asennettavan etäluettavan mittarin tyyppiä ja etäluentatekniikkaa.


Käytössämme on Landis+Gyr E450 –etälukumittareita ja teidän alueella käytämme GPRS eli General Packet Radio Service datayhteyteen perustuvaa kommunikointia. Taajama-aluiella käytämme PLC-tekniikkan (sähköverkon kautta luettavia) mittareita.


Mittarin tiedonsiirtorajapinnat perustuvat avoimiin kansainvälisiin standardeihin, eikä niiden ole todettu aiheuttavan radiohäiriöitä."

Tuo viimeinen lause nyt  on vähän niin ja näin, mutta onneksi tänne siis tulee GPRS-mittari...huh

Kari

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5YW Pvm 04.11.13 - 12:47:32

Häiriöitä kuriin:

http://www.radiohobbyist.org/blog/?p=1374

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5MD Pvm 04.11.13 - 13:16:49

Itselläni ongelma näyttää tältä, jatkuva lähete 46-47 kHz välein. Välillä n. 200 kHz - 2 MHz. Häiriölähteeseen saan suuntiman - joka ihmeekseni vaihtelee taajuuden mukaan - 150-220 astetta.  Ylätaajuudet 220 astetta, ja tästä liukuma alataajuuksille, 150 astetta. Tarkkaa paikkaa ei kuitenkaan ole löytynyt matkaradion ferrittiantennilla. Muutama havainto on, että häiriö on alkanut klo 0700 maissa (SA), systeemi suljetaan siis yöksi! Toisella puolella on päiväkoti, toisella puolella, hieman kauempana koulu ja uimahalli. Asiaa tutkitaan ... mutta antennista tämä tulee, koska saan tarkan suuntiman.
73 de OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja jfalt Pvm 09.11.13 - 10:55:41

Tässä tämä minun riesani. Alkaa 1,5 Mhz:stä ja jatkuu 10:een. Katoaa illalla, kun naapurin täti sammuttaa valot tai ei ole kotona. Ysiysi sentään kuuluu aina  :D

http://youtu.be/fsfiq1v3iBY

Jarno

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5YW Pvm 10.11.13 - 15:44:06

Mulla tulee välillä tämmösiä kohinaryppäitä ympäri bandia

http://editio.net/utility/kuvat7/suhinaa.jpg

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 29.11.13 - 08:37:09

Piti tänään heräillä aikaisemmin kuuntelemaan norjalaisia majakoita mutta nyt bandi on tavallistakin huonompana, 100 Hz:n välein menee rutinaraitaa läpi bandin. Kyllä nuo raidat siellä aina on mutta ei näin voimakkaina ja väliin on jäänyt jotain aukkoja, nyt ei.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 02.10.14 - 20:26:18

Olen yrittänyt testailla uutta Boniwhippia mutta kuuntelu on nykyään kokolailla mahdotonta. Pari viikkoa sitten jostain ilmaantui tuonne 100 kHz:n yläpuolelle laajakaistainen häiriö joka ulottuu muutamaan Megahertsiin saakka, tosin heikentyen reilusti. Koko taajuusalue on täynnään 100 Hz:n välein jotain rutinaa kuten tästäkin kuvasta näkyy näennäisesti puhtaalla 190 kHz taajuudella. Mikä ihme tuonkin tekee, kesällä bandi oli harvinaisen puhdas?

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5YW Pvm 03.10.14 - 08:50:48

No mikäs tää mulle tullut häiriö nyt sitten on???? Tänä aamuna huomasin. Peittää kaiken alleen. Kuunneltuna hirmuinen purina. Sekä loopilla että miniwhipillä. Perseus rikki????

Kokeilin vaihtaa perseuksen akkusyötetyksi, sama ongelma. Jos antennin irroittaa, häiriö katoaa....vaimenee taajuutta ylöspäin mentäessä, yli 2MHz ei juuri enää ole, tosin antennin vahvistuskin siellä on huonompi....

http://editio.net/utility/kuvat8/purina.jpg

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja oh5sh Pvm 03.10.14 - 09:43:18


OH5YW wrote:
No mikäs tää mulle tullut häiriö nyt sitten on???? Tänä aamuna huomasin. Peittää kaiken alleen. Kuunneltuna hirmuinen purina. Sekä loopilla että miniwhipillä. Perseus rikki????

Kokeilin vaihtaa perseuksen akkusyötetyksi, sama ongelma. Jos antennin irroittaa, häiriö katoaa....vaimenee taajuutta ylöspäin mentäessä, yli 2MHz ei juuri enää ole, tosin antennin vahvistuskin siellä on huonompi....


Olisiko kakkosvastaanotinta, jolla voisi tarkistaa liittyykö ongelma Perseukseen? Onkohan itselle tai lähistölle tullut joku uusi "kodinkone"? Eräät halvat "energiansäästölamput" olivat hirmuisia häiriölähteitä alle 2 MHz taajuuksilla, mutta siitä varmaankaan ei liene kysymys.
Meillä hajosi telkkari ja tilalle ostettiin edullinen tv/monitori. Muuten hyvä, mutta värkki antaa laajakaistaisen sirinän joka kattaa taajuusvälin noin 4...14 MHz. En ole vielä selvittänyt, säteileekö häiriö tv:n ulkopuolisesta hakkurivirtalähteestä vai itse toosasta.

73 de oh5sh


Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja oh5sh Pvm 03.10.14 - 09:55:30


RJL wrote:
Olen yrittänyt testailla uutta Boniwhippia mutta kuuntelu on nykyään kokolailla mahdotonta. Pari viikkoa sitten jostain ilmaantui tuonne 100 kHz:n yläpuolelle laajakaistainen häiriö joka ulottuu muutamaan Megahertsiin saakka, tosin heikentyen reilusti. Koko taajuusalue on täynnään 100 Hz:n välein jotain rutinaa kuten tästäkin kuvasta näkyy näennäisesti puhtaalla 190 kHz taajuudella. Mikä ihme tuonkin tekee, kesällä bandi oli harvinaisen puhdas?


!00 Hz = 2 x 50 Hz. Jossakin kokoaaltotasasuuntaus + hakkuri, eikä mitään häiriönsuodatusta sähköverkon suuntaan?

73 de oh5sh

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 03.10.14 - 12:28:50

Niin, onhan tuossa mukana nuo 50 Hz:n viivatkin heikompina. Viime talvena oli vähän samanlainen ilmiö mutta vaimeampana, siitäkin on kuva vähän ylempänä. Mutta se on metkaa että tuo alkaa vasta n. 120 kHz:n tienoilla, jos kyseessä olisi verkkojännitteen tasasuuntaus niin eikö häiriö olisi voimakkaampi LF-taajuuksilla? Joku ilmalämpöpumppu tulee mieleen joka nyt syksyllä on kytketty taas lämmittämään. Noin 45-75 kHz:n kohdalla on samanlainen leveä häiriökaista mutta sita alemmat taajuudet on taas puhtaampia, posketon pörinä silti "puhtaallakin" kaistalla. Loopilla häiriötaso ei ole läheskään noin kova.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5MD Pvm 05.10.14 - 21:20:04

Tässä hyviä apuvälineitä häiriöihin ... jos esim. oletataan, että osa näistä tulee syöttöjohdon vaippaa pitkin vastaanottimeen:
http://www.dx-wire.de/ferriteringkerne/ferrite-fuer-mantelwellensperren/
Antennista muutoin tulevaan mahdolliseen häiriösignaaliin näillä ei ole vaikutusta ...
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 06.10.14 - 13:52:53

Tämähän on common-mode baluni joka on todettu tehokkaaksi myös antennin päässä. Ongelmana on vain se että ainakin yhden alan gurun OH7SV:n mukaan balunin impedanssin pitäisi olla käyttötaajuudella luokkaa 1 kilo-ohmi ollakseen tehokas. Tämä tarkoittaa 300 kHz:n taajuudella luokkaa 0,5 mH:n induktanssia mihin ei millään päästä syöttöjohdon päälle pujotettavilla ferriiteillä. Tuossa olisi kokeilun paikka kun tekisi taajuudelle sopivan virtabalunin tänne radion päähän.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5MD Pvm 06.10.14 - 15:06:19

Esim. tuolla Lairdin LBF159079-mallilla yhden helmen "vastus" on DX-Wiren mukaan 1 MHz taajuudella 113 ohmia. 10 kpl peräkkäin = 1130 ohmia ... näin karkeasti yhteenlaskettuna. 300 kHz taajuudella näitä täytyisi ehkä olla jotain 30-40 helmen luokkaa tai enemmän (permeabiliteetti = 5000). Aika iso "muuntaja" tästä tulee ... Sama juttu lienee kierretyllä johdollakin toroidirungonkin päälle, kierroksia on vaikea saada tarpeeksi vaikka käyttäisi kuinka ohutta, teflon-eristeistä koaksiaalia. Sama ongelma on noilla häiriönpoistokuristimilla esim. verkko- tai audiojohdoissa, kierroksia liian vähän!
Paras ratkaisu (?) vaippavirran katkaisuun (antennijohdossa) lienee matalilla taajuuksilla galvaanisesti eristetty muuntajakytkentä, joka toki tekee ratkaisusta kapeakaistaisemman - vaimennustakin voi tulla mukaan.
http://www.dx-wire.de/files/pdf/lfb_2.pdf
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5YW Pvm 06.10.14 - 16:55:25

Kuinkahan kapeakaistainen tuommoisesta galvaanisesta muuntajasta tulisi?

Voisihan niitä tehdä useamman.....ja tämä häiriöhän vaimenee jo heti 1Mhz yläpuolella.

Kari

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5MD Pvm 06.10.14 - 17:49:52

Toroidille kaksi eri käämiä ... siinä yksinkertaisuudessa erotusmuuntaja - ja ei yhteistä maata. Kierroksista en osaa sanoa mitään - näin matalilla taajuuksilla. Internetistä voisi Googlella löytyä ... vihjeitä.
Ihan paikallisissa häiriöissä ratkaisu voi olla hankala, koska ei ole yhteistä maata ja RX täytyy tällöin olla ei-maatettu. En ole kokeillut ... mutta äkkiähän tämän testaa.
Kaistaleveys ei todennäköisesti ole tässä se todellinen ongelma - normaalistihan kaistaleveys laajak.-muuntajalla voi olla 1-100 MHz, jopa enemmän. Joten 100-1500 kHz lienee helposti saavutettavissa. Permeabiliteetti olisi hyvä olla korkea, esim. AMIDON J-runko (5000) sopii muutoinkin näillä matalammille laineille hyvin.
Äkkiähän tuollaisen rakennat ... toimii tai sitten ei toimi. Voihan olla, että häiriö tulee antenniin suoraan, ei välttämättä syöttöjohdon vaipan kautta.
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja jfalt Pvm 06.10.14 - 18:37:22

Minä olen käyttänyt tätä mallia. 2 x BN73-202 4/4 kierrosta.

http://jfalt.pp.fi/NDB/Antennit/Erotin_1.jpg


Transmission loss 0-2 MHz

http://jfalt.pp.fi/NDB/Antennit/erotin_tl_.JPG


Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5MD Pvm 06.10.14 - 19:43:19

BN73-202 näyttää myös olevan hyvä runko. ko. tarkoitukseen. Ks. esim.
http://www.cliftonlaboratories.com/imd_in_broadband_transformers.htm
http://toroids.info/BN-73-202.php
http://www.w1vd.com/500kHzBOG.pdf
http://www.ok1rr.com/index.php/antennas/10-a-transformer-for-ground-independent-receiving-antennas
http://www.w0btu.com/Beverage_antennas.html

73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.


Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 06.10.14 - 21:39:58


OH5MD wrote:
Paras ratkaisu (?) vaippavirran katkaisuun (antennijohdossa) lienee matalilla taajuuksilla galvaanisesti eristetty muuntajakytkentä, joka toki tekee ratkaisusta kapeakaistaisemman - vaimennustakin voi tulla mukaan.
http://www.dx-wire.de/files/pdf/lfb_2.pdf
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.


Tuommoinen vastaava tuli jo aikoinaan MiniWhipin mukana, virransyöttöyksikössä on tuntemattomalle toroidille käämitty 1:1 muuntaja joka erottaa radion galvaanisesti syöttöjohdosta. Toimii korvinkuultavasti paremmin kuin BoniWhipin virransyöttöyksikkö. Kaistanleveydestä en osaa sanoa muuta kuin että 10 kHz tulee hyvin läpi mutta jotenkin tuntuu että muutaman Megahertsin signaalit alkavat jo vaimentua. Voi kyllä osaltaan johtua syöttöjohdostanikin, 30 m RG58.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5YW Pvm 07.10.14 - 13:29:39

Tein tuon Jarnon mallin mukaisen, siitä ei ollut mitään apua....

Pörinä on tasainen S8 alkaen ihan nollasta ja yltäen tuonne vähän yli 1MHz. Kaikki alle S8 signaalit jäävät sen alle. Tässä pieni ääninäyte voimakkaan signaalin taustalla--

http://peditio.net/utility/porina.mp3


Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5MD Pvm 07.10.14 - 16:14:16

No, nyt olet kuitenkin taas hieman "viisaampi" ... eli häiriö ei tule vaipan kautta ... ja ei todennäköisesti muutoinkaan tule kovin läheltä. Matkaradio siis mukaan ja ongelman lähdettä etsimään ... onko häiriö jollain tavalla paikallistettavissa johonkin ilmansuuntaan (antennin suuntaavuus)?
73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.


Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja oh5sh Pvm 23.10.14 - 17:58:51


oh5sh wrote:
Meillä hajosi telkkari ja tilalle ostettiin edullinen tv/monitori. Muuten hyvä, mutta värkki antaa laajakaistaisen sirinän joka kattaa taajuusvälin noin 4...14 MHz. En ole vielä selvittänyt, säteileekö häiriö tv:n ulkopuolisesta hakkurivirtalähteestä vai itse toosasta.

73 de oh5sh


Jälkijättöinen kommentti sirinöihin: Virtalähdettä vaihtamalla häiriö poistui. Alkuperäinen oli 14 V DC, mutta eräässä talteen otetussa 12 V powerissa oli samanlainen keskipiikillinen DC-liitin joten kokeilin. Alemmasta jännitteestä huolimatta tv toimii sillä moitteettomasti.

73 de oh5sh

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja jfalt Pvm 28.08.15 - 20:50:51

No mikäs tämä nyt sitten on? Vasta kuuden megan jälkeen vaimenee  >:(

Nimim. "Joko saa ottaa yhteyttä Ficoraan?"

E. Tässä vielä pelkkä majakkabandi, jota joskus sentään pystyi vielä kuuntelemaankin. linkki (http://jfalt.pp.fi/NDB/Pics/majakkabandi.JPG)

http://jfalt.pp.fi/NDB/Pics/spektri.JPG

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja RJL Pvm 22.10.16 - 21:47:48

Tässä jo kesällä meinasi mopo lähteä keulimaan, pitkään riivanneet häiriöt olivat poistuneet. Luulin jo keksineeni syynkin. Ei keuli mopo enää. Pispalan Radion taajuudella 729 kHz on pörinä ICOM R-75 mittarissa aika tasan S9. Alempaa löytyy kyllä huomattavasti parempiakin taajuuksia. Mutta sama tuo on kun ennekin, 100 Hz:n välein näkyy spektrissä piikki, joillain taajuuksilla 50 Hz:n välein. Ja suuntimaan ei pysty, tulee sähköverkkoa pitkin, vissiin.

Siitä innostuinkin kysymään mahtaisiko kenellään olla mitään tietoa Finn-Hamilla esiin tulleesta vempeleestä:

http://wimo.de/ezitune_e.html

Periaate varmaan on se että kuunteluantennin ja lähikenttäantennin signaali sekoitetaan vastakkaisvaiheisina. Mutta miten tämän voisi tehdä simppelisti majakkataajuuksilla? Tai modaamaan tämän vempeleen alemmille taajuuksille? Nettiurleja katsellaan mielellään.

Terveisin: Nimimerkki Yksin mutta epätoivoinen.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5YW Pvm 23.10.16 - 07:43:54

Tämmöistä käyttää MiniWhipin kanssa mm. Roelof PA0RDT. Kuulemma sen vertailuantennin sisäänmenopiirissä olevan ferriitin kun vaihtaa siihen kaksireikäiseen, oliko se joku BLxxx jota on käytetty näissä 9:1 baluneissakin niin homma toimii


Kari

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja Kulkijapoika Pvm 23.10.16 - 11:50:49


Quote:
Siitä innostuinkin kysymään mahtaisiko kenellään olla mitään tietoa Finn-Hamilla esiin tulleesta vempeleestä:

http://wimo.de/ezitune_e.html

Periaate varmaan on se että kuunteluantennin ja lähikenttäantennin signaali sekoitetaan vastakkaisvaiheisina. Mutta miten tämän voisi tehdä simppelisti majakkataajuuksilla? Tai modaamaan tämän vempeleen alemmille taajuuksille? Nettiurleja katsellaan mielellään.  


Eikös tuo ole sama laite kuin kuuntelijoille 80-luvulla tutuksi tullut "XY phasing network" ?
Rakenteluohjeet oli joskus DX-Kuuntelija lehdessä tms. Löytynee vielä jostain?

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5YW Pvm 23.10.16 - 12:57:19

tässä infoa:


http://forums.qrz.com/index.php?threads/x-phase-qrm-eliminator-kit-available.498838/

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja jfalt Pvm 23.10.16 - 14:01:46

Tai vaikka tämmöinen http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/02/passive_bb_phasing.pdf

Vaatii vahvistimen perään...

Jarno

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja ea8cuu Pvm 26.10.16 - 20:02:52


RJL wrote:
Siitä innostuinkin kysymään mahtaisiko kenellään olla mitään tietoa Finn-Hamilla esiin tulleesta vempeleestä:

http://wimo.de/ezitune_e.html

Periaate varmaan on se että kuunteluantennin ja lähikenttäantennin signaali sekoitetaan vastakkaisvaiheisina. Mutta miten tämän voisi tehdä simppelisti majakkataajuuksilla? Tai modaamaan tämän vempeleen alemmille taajuuksille? Nettiurleja katsellaan mielellään.

Terveisin: Nimimerkki Yksin mutta epätoivoinen.


On varmaan tuo sama vehje ??
http://www.oh6mf.net/elrak/hf/xphase.htm

kuvassa vain kuuntelu versio , joka sittemmin meni Gran Canarialle hieman täydennettynä , ja keskiaaltoasemallekin tuli "korvat"
no joo... meneehän tuo melko aleskin , tuota toroidia kun mulkkaa..
tuo -43 on fb hamibandille , mutta esim. -77 menee 0.5 Mhz - 30 Mhz jne..  siankärsälöillä sitten lisää .
netistä muistaakseni löytyy jonkun tekemä taulukkokin ??

RA käyttöön on sitten olemassa jonkinverran kehittyneempikin versio , mutta eipä ole tässä ehtinyt tehdä mitään informaatiotluonteista moisesta kapistuksesta.
siis omasta versiostani.

usein tosi hyvä , kunhan osaa käyttää , kilpailuasemilla isojen tehojen luona kun on 2 tai useampia asema yhtaikaa äänessä ei tuo "karvalakkimalli"pärjaa

73 de oh6mf (ea8cuu)

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH7PS Pvm 03.11.16 - 18:52:25


Ehtoota.

Tällänen lähtee heti tilaukseen kunhan Englannista näytetään vihreää valoa, ehkä jo parin viikon päästä.
https://www.dxengineering.com/parts/dxe-ncc-2
Tässä demoa aiemmasta versiosta.  https://www.youtube.com/watch?v=P-RI6fWamFo

73
Pena

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5MD Pvm 17.08.17 - 16:06:54

Tällaiselta kesän jäljiltä näyttää nyt NDB-alue - mikähän per ... tätä aiheuttaa ???
Jatkuvasti samaa tasoa, suunta löytyy ... mutta ei lähettä. Tulee joko kovin kaukaa tai sitten läheltä sähkön maakaapelista - ehkä?
73 de OH5MD, Ilkka M.

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH7PS Pvm 09.10.17 - 13:35:08

Tervehdys taas..

Uusi kausi alkamassa ja häiriötilanne tuntuisi ainakin ennen jouluvalokautta olevan kohtuu tasanen.
MW vielä laitettava roikkumaan jonnekin. Tässä otos eiliseltä... SDRIQ - G5RV - SDR-Console V2.

73 Pena

[img][/img]

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH7PS Pvm 15.10.17 - 17:07:02

Moi

Tilanne tänään on taas melkoisen häiriöinen.
Melkosen varmasti huomenna lähtee DXE'n NCC-2 tilaukseen.

Edit: Itseasiassa tuo iso hässäkkä selvisikin... uuden läppärin poweri.
Silti on palkkeja, kuten tuossa 480 alapuolella, 30 kHz'n välein ja tietyst etälukumittarin aiheuttamat purskeet.


T:Pena

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH7PS Pvm 18.10.17 - 18:29:40

Ei oo vielä ihmevehettä tilattu... häiriöt vaihtelee.
Liekö tuo Plasma-TV'n aiheuttamaa?
Väli on 66 kHz, että hakkurikin.


Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja OH5YW Pvm 10.12.17 - 20:02:20

Nyt iski tänne joku prkluleen purina. Koko alapää alle 500kHz käyttökelvoton pitkälangalla

http://editio.net/utility/kuvat9/purinnn.png

purinan audiotaajuus on 200Hz, liekö joku taajuusmuuttaja??

http://editio.net/utility/kuvat9/scope.jpg

Aihe: Re: Häiriöitä, häiriöitä
Kirjoittaja jfalt Pvm 16.12.17 - 07:22:00

Ilmalämpöpumppu(?) ja sähköpaimen Niihamassa. Sähköpaimenen napsutus ei niinkään haittaa, mutta tuo toinen  >:(

http://jfalt.pp.fi/NDB/Pics/ilmalampopumppu2.JPG

UTILITYFOORUMI » Powered by YaBB 2.1!
YaBB © 2000-2005. All Rights Reserved.