Kirjoittaja Aihe: TV-tikusta SDR radio  (Luettu 30973 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa OH5YW

 • Administrator
 • Harrastelija
 • *****
 • Viestejä: 50
 • DeebeDeebe
  • Profiili
VHF Aurora
144MHz ES 
70MHz  ES 
50MHZ  ES 

Poissa OH7HJ

 • Kuuntelija
 • *
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Tikusta asijoo: Jokamiehen RTL820-softaradiovastaanotin
« Vastaus #1 : Joulukuu 18, 2013, 11:48:21 »
Bandien kuuntelu välillä noin 25 MHz - 1,4 GHz onnistuu tavallisella halvalla USB:hen liitettävällä RTL-tikkuradiolla mallia RTL2832U+R820T, kun tietsikkaan asentaa sitä varten Zadig-ajurit. Sen jälkeen tikku toimii hyvin ilmaissoftaradioilla, esim. HDSDR tai SDR#.

ExtIO-ajurivalikon 'AGC auto' -asetukset käännetään päälle, ja liukusäädin laitetaan täysille, minkä jälkeen tikku alkaa kuulla. Jos softaradion ruudulle piirtyy vain yksi voimakas viiva keskelle, eikä ExtIO-valikko aukea, niin ajurit eivät ole asentuneet, vaan tikku toimii windowsin oletus-TV-ajureilla. Silloin Zadig-ajurit on asennettava uudelleen.

Ajurit ovat porttikohtaisia, eli uusi asennus tarvitaan, kun tikun laittaa toiseen USB-porttiin. Jos tietsikassa riittää vääntöä, niin yhdellä tietsikalla voi kuunnella kahta, tai jopa kolmea tikkuradiota yhtaikaa, kukin omaan softaradioonsa USB-porttikohtaisesti konffattuna, jos kaikki toimii poikkeuksellisen hyvin. 

XP varten tarvitaan eri ajuri, kuin Win 7 ja 8 varten. Kaikissa tietsikoissa ajurit eivät siltikään toimi. Joskus ajurien asetukset nollautuvat itsestään oletusarvoihin, tai ajuri vain häviää. Amatöörien tekemiähän nämä softat vain ovat..! Korjaantuu asentamalla uudelleen. Jumineet softaradiot taas korjataan käynnistämällä uudelleen.


Tuollaiseksi rääpäleeksi herkkä Rx

Pikkuinen tikkuradio on kokoisekseen varsin herkkä, ja etenkin 50 MHz:llä sillä kuulee jokseenkin yhtä hyvin kuin hamssirigeillä. Korkeammassa päässä bandeja tikku kuulee yllättävän hyvin jopa reittikoneiden 1090 MHz ADS-B -paikannuspurskeita, softaradiona esim. RTL1090.

Laajakaistaisuuden ja bandifiltterien puuttumisen varjopuolena on tietenkin häiriöarkuus. Voimakkaat lähetteet samalta asemalta tai lähinaapurustosta, vaikka olisivat eri bandeillakin kuin kuuntelujakso, laittavat tikku-Rx:n polvilleen, mutta se toipuu heti kun lähetys loppuu.

Preselektoreilla tai kapeakaistaisilla antennivahvareilla voi parantaa tikun häiriönsietoa. Yhdestä antennivahvistimesta voi myös jakaa sinkun useille radiotikuille, ettei tarvitse jokaista varten laittaa omaa antennia.


Vaatii tehoja tietsikalta

Tietsikalta tikku vaatii ainakin 2 GHz suorittimen, jolla radiospektriä voi seurata ExtIO-ajurivalikon kapeimmalla 250 kHz asetuksella. Tietokoneen tehon noustessa asetuksista voi valita leveämpiä taajuusspektrikaistoja aina yli 3 MHz asti, joskin ääni voi särkyä tai vinkua leveimmällä kaistalla, prossun niiatessa kuorman alla.

SDR-tikku toimii kuin hyvin laajakaistainen, sekoitusoskulla varustettu äänikortti, eli digitoi havaitsemansa vaihtojännitteen. Siis yksinkertainen digitaalinen suora supervastaanotin, jonka varsinaisen raskaan työn tekee ohjelmallisesti filtterinä ja ilmaisimena toimiva tietsikan prossu. Kalliit perinteiset Rx:n kidefiltterit ja useat välitaajuusasteet on korvattu numeronmurskaussoftalla, mikä ei ole kevyimpiä hommia, siksi tuo raskas CPU:n kuormitus.

Tikku on oikein sopiva parin MHz kaistan radiospektrin tapahtumien seuraamiseen. Lyhyetkin lähetteet löytyvät, jokainen piirtää spektrin vesiputousnäyttöön viivanpätkänsä.


Softalla modet ja kaistat

Softaradiolla voi zuumata radiospektrin myös 'mikroskooppiasentoon', esim. tutkiakseen kapeakaistaisen lähetteen modulaation sivunauhoja. Tällöin valitaan softaradion valikoista spektrille 1 Hz resoluutio.

Kuuntelukaistan digitaalisen filtterin leveys valitaan softaradioiden omasta modevalikosta, ja radiospektrin leveys 0.25 ... 3+ MHz ExtIO-ajuriruudun asetuksista, hienosääto zuumaten SDRn asetuksilla. Modeja ja kaistaleveyksiä on niin useita, kuin kunkin softaradion ohjelmistonikkari on halunnut radioonsa koodata. Myös hyvin laajakaistaiset, erikoisnopeat datamodet tikku onnistuu kopittamaan, mistä esimerkkinä lentsikoiden SSR-transpondereita kuuntelevien softaradioiden ADS-B mode-S.

ExtIO-ajuriruudusta voi valita myös äänibufferin koon. Pienempi bufferi aiheuttaa vähemmän 'digiviivettä' vastaanottoon, mutta saattaa kuormittaa prossua ja aiheuttaa virheitä. SDR:ien tapaanhan ääni tulee prosessointiviiveen verran jäljessä todellista, joten yhtaikaa 'oikean' vastaanottimen kanssa samaa jaksoa kuunnellessa SDR:n ääni tulee kaikuna selvästi jäljessä.


Softaradiotikku kympillä, postikuluineen

Näitä RTL2832U+R820T -tikkuradioita saa alle kymmenellä eurolla. Samoja tikkuja saa eri hintoihin sekä Euroopasta, että Kiinasta. Hintakin jää reilusti alle tullirajan, vaikka ostaisi kaksi nipussa, joten Kaukoidän tilaus saapuu suoraan postilaatikkoon. Tikkujen myyjiä löytyy esim. eBayn haulla: http://www.ebay.de/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=RTL2832U%2BR820T&_sop=15

Mukana tulevan magneettitikun johdon katkaisemalla ja siihen BNC-jatkon liittämällä saa tehtyä antenniadapterin, ja itse maneetin voi modata piiskaa vaihtamalla 2m/70 cm antenniksi. 1 mm  pianolanka, tai kuoritun 'killun' teräskuparinen sydänlanka sopii pieneen maneettiin piiskamateriaaliksi.

Tikkuradion mukana tulee  kaukosäädin, josta saa kaupan päälle varapatterin kotitelkkarin säätimeen. Tarpeettomaksi jäävän kaukosäätimen voi antaa koiran ja lasten pureskeltaviksi, kun paristo on ensin poistettu. 


Linkit

RTL820 USB-tikkuvastaanottimella tallennettu tyypillinen lentokoneheijastus Pietarin TV:n kantoaallosta, http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&p=1257#p1257

Koe: Häiriöspektrimittaus tikkuradiolla liikkuvasta autossa käsin 6 m bandilla, http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=225&start=20#p1331


T: - Juha -


Kuvat: Asetusesimerkkejä ExtIO-ajurille ja HDSDR-softaradion nauhurille. Kukin eri tikku kalibroidaan jonkin tunnetun taajuuden avulla kokeilemalla ExtIO-ikkunan Frequency Correction -ruutuun sopiva ppm-arvo, tarvittaessa etumerkillä '-' (miinus).

Esimerkiksi 6 m bandilla jagiantennien omistajat voivat käyttää kalibrointiin Etelä- ja Itä-Suomeen kuuluvaa Pietarin OIRT1-TV:n kuvakantoaaltoa, jonka tarkaksi taajuudeksi Ilkka OH5IY on mitannut 49749.975 kHz, sitten kun kyseisen kantoaallon oppii tunnistamaan 6 m TV-bandin lukuisten kantoaaltojen ja paikallishäiriöien joukosta. Korkeassa päässä tikun taajuusskaalaa, kuten 70 cm:llä, kalibrointia voi joutua tarkistamaan pykälän tai pari, verrattuna alabandien kalibrointiin.

Kohinasalpa HDSDR:stä löytyy klikkaamalla hiirellä S-mittarin asteikkoa. Jos nauhoitus käynnistetään, niin softa osaa automaattisesti nauhoittaa kohinasalvan auetessa, ja nauhoitukset tallentuvat omien tiedostojen HDSDR-kansioon.

Muista rekisteröityä foorumille, että näet liitekuvat alla!

« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 26, 2014, 10:49:47 kirjoittanut OH7HJ »

Poissa OH5YW

 • Administrator
 • Harrastelija
 • *****
 • Viestejä: 50
 • DeebeDeebe
  • Profiili
Vs: TV-tikusta SDR radio
« Vastaus #2 : Joulukuu 18, 2013, 16:53:13 »
Tämä oli hieno kirjoitus, Juha!!

Kari
VHF Aurora
144MHz ES 
70MHz  ES 
50MHZ  ES 

Poissa OH7HJ

 • Kuuntelija
 • *
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Auroraheijastusten radiospektrejä SDR-tikulla katseltuna - osa 1
« Vastaus #3 : Joulukuu 19, 2013, 13:47:13 »
Kiitos, että löytyi aiheesta kertomiselle sopiva foorumi, Kari!

Tässä kuvasarjana 6 m bandin aurorakelin nousu ja haipuminen OIRT1 -kanavalla, tallennettuna R820T-tikkuradiolla HDSDR-softaradion ruudulta. Kukin vahva TV-kantoaalto tai sivunauha näkyy nousevan auroran myötä levenevänä nauhana. Tuo leviävä spektrihän on se bandin asemia kuunnellessa tuttu kähisevä aurorasoundi.

Auroravyön kautta heijastuessaan liehuvina liekinvarsina leviävien kantoaaltojen spekrien muoto on tunnusomainen ilmakehän yläosan voimakkaille suurjännitteisille sähkönpurkauksille, joista lähes tyhjössä esiintyvät revontulet ovat se kaikkein voimakkain, ja pitkäaikaisin.

Revontulet ymmärtää parhaiten ajattelemalla myriadeja, suurjännitteisen sähkökentän ionosfäärikerrosten reunoilta pystysuoraan ylös ja niiden suuntaan alas kiihdyttämiä ilmaioneja, joiden hohtavien kiihdytysvanojen muodostamat vyöt näkyvät silmin revontulileimahduksina, ja lisäksi kuuluvat radioissamme heijastusten kähisevänä äänenä, 'aurorasoundina'.

Revontulirintaman kautta heijastuvien kantoaaltojen kohinanauhaksi leviävä radiospektri on ehkä helpoimmin selitettävissä seiten, että sekä ylös- että alaspäin kiihtyvässä liikkeessä olevien myriadien ionien parvit aiheuttavat dopplerhajonnan kantoaaltojen heijastuksiin. Leviävä auroraspektri kuvastanee siis revontulet muodostavien ja radioaaltoja heijastavien ionien nopeusjakautumaa kiihdytysjännitteessä.


Sähkönpurkausheijastukset revontulia matalammalla

Revontulien spektrien ymmärtäminen antaa avaimet ymmärtää myös 6 m bandin lyhytaikaisempia radioheijastuksia. Minkä korkeammalla imakehässä sähkönpurkaus tapahtuu, sen pitkäaikaisempi ja leveäspektrisempi se on, koska matalassa ilmanpaineessa ionit pääsevät kiihtymään nopeammiksi, aiheuttaen suuremman dopplerhajonnan radiospektriin.

Revontulia hieman matalammat sähkönpurkaukset tapahtuvat tiheämmässä ilmassa, ja niiden aiheuttamat ionisaatiopilvet ovat pienempiä ja lyhytaikaisempia. Niistä heijastuvat radiosinkut näkyvät 6 m bandilla sekuntien, tai jopa kymmenien sekuntien mittaisina 'bursteina', joiden radiospektri on huomattavasti auroraspektriä kapeampi.

Matalammalla ja korkeammassa ilmanpaineessa tapahtuvat sähkönpurkaukset sammuvat vastaavasti nopeammin, ja niiden kautta heijastuvien sinkkujen spektri hajoaa vähemmän, koska korkeampi ilmanpaine rajoittaa ionien nopeutta. Nämä matalat purkaukset mahdollisesti aiheuttavat niitä lyhytaikaisia, noin sekunnin mittaisia heijastuksia, jotka ovat MS-harrastajille tuttuja 'pinksejä'.


MS:illäkin sähkönpurkausten heijastuspektri

Onkin käsittääkseni mahdollista, että 6 m bandilla hyvin taajaan tapahtuvista, nykyään meteoriheijastuksiksi (MS, Meteor Scatter) selitetyistä purskeita suurin osa onkin yläilmakehän sähkönpurkausten ionisaation aiheuttamia sähkönpurkausheijastuksia (EDS, Electric Discharge Scatter).

Tähän viittaa se, että näiden heijastusten radiospektreistä en ole löytänyt merkkejä meteorien nopean liikkeen aiheuttamista dopplereista. Sensijaan heijastuksissa näkyy tyypillinen ionisoivan sähkönpurkausheijastuksen hajaspektri.

Varoitus! Kaikki tässä esitetyt ajatukset poikkeavat hyväksyttyjen oppikirjojen tulkinnoista, ja johtavat edelleenkerrottuina sulkemiseen tunnustetun tiedemaailman ulkopuolelle! Unohda siis lukemasi.  (Mutta linkkejä tähän artikkeliin sopii kyllä levittää nettiin... ;) )


T: - Juha -

Kuvissa alla näkyvät nousevan aurorakelin aiheuttamat levenevät heijastusspektrit 49750 kHz OIRT1-telkkarikanavan useissa kantoaalloissa ja sivunauhoissa, R820T-tikkuradiolla ja HDSDR-radiosoftalla katseltuina.

Muista rekisteröityä foorumille, että näet kuvat!

« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 04, 2014, 12:57:47 kirjoittanut OH7HJ »

Poissa OH7HJ

 • Kuuntelija
 • *
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Auroraheijastusten radiospektrejä SDR-tikulla katseltuna - osa 2
« Vastaus #4 : Joulukuu 19, 2013, 13:49:03 »
Toisessa kuvasarjassa näkyy revontulten TV-kantoaaltoskatterien liekinvarsimaisia hajaspektrejä, ja aurorakelin vähittäinen sammuminen. Kunkin kantoaallon spektrin hajonta ja suunta sekä voimakkuus vaihtelevat, ilmeisesti revontulirintaman leimahdusten ja liikkeiden aiheuttamien dopplervaihteluiden mukaan. 

Tunnistetut kantoaallot kuvien OIRT1-kanavan TV-asemista ovat:
- Viena / Arkhangelsk TV, freq 49739.583 kHz, loc LP04GN.
- Moskova / Moscow TV, freq 49.747.411 kHz, loc KO55TT.
- Pietari / St. Petersburg TV, frequency 49749.975 kHz, loc KO59DX.
- Sekee / Segezha Nadvoitsy TV, freq 49757.818 kHz, loc KP73CW.
- Nyandoma TV, frequency 49760.41 kHz, loc LP01CQ.

Varmistamattomia arvauksia muista aurorakeleilla näkyvistä kantoaalloista:
- 49739,601 Tuntematon.
- 49740,894 Kirov LO48UO?
- 49742,194 Sekeen TV:n vahva sivunauha. Tämä on suunnittu lentsikkaheijastuksena, ja on jokseenkin varma.
- 49746,098 Syktyvkar LP51JQ?
- 49756,51 Tuntematon.
- 49757,804 Tuntematon TV-Tx, lentsikkaheijastussuuntiman perusteella jossain Laatokan koillis- tai itäkulmilla.
- 49763,056 Ukraina?


Linkkejä TV-asemien lentsikkaheijastussuuntimaan ASDF, Aircraft Scatter Direction Finding:

- Lentokoneheijastus radiosuuntiman antajana, http://oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&p=721#p720
- Astetta tarkempi lentsikkasuuntima, http://oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&p=727#p727
- Tuntemattoman lähettimen AS-radiosuuntima, http://oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&p=861#p861
- Aircraft Scatter Experiments, http://forum.flightradar24.com/threads/3402-Aircraft-Scatter-Experiments?p=14900#post14900


T: - Juha -
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 01, 2014, 12:35:04 kirjoittanut OH7HJ »

Poissa OH5YW

 • Administrator
 • Harrastelija
 • *****
 • Viestejä: 50
 • DeebeDeebe
  • Profiili
Vs: TV-tikusta SDR radio
« Vastaus #5 : Joulukuu 19, 2013, 14:18:24 »
 >:(

...ja jos joku ihmettelee miksei kuvat näy....ne näkyvät vain rekisteröityneille jäsenille :-X

Admin
VHF Aurora
144MHz ES 
70MHz  ES 
50MHZ  ES 

Poissa OH5YW

 • Administrator
 • Harrastelija
 • *****
 • Viestejä: 50
 • DeebeDeebe
  • Profiili
Vs: TV-tikusta SDR radio
« Vastaus #6 : Helmikuu 18, 2014, 12:14:59 »
Ja täältä löytyy tietoa erilaisista HF-konverttereista näille TV-tikuille:

http://blog.kf7lze.net/2012/09/14/round-up-of-rtlsdr-upconverter-choices/


Kari
VHF Aurora
144MHz ES 
70MHz  ES 
50MHZ  ES 

Poissa OH5YW

 • Administrator
 • Harrastelija
 • *****
 • Viestejä: 50
 • DeebeDeebe
  • Profiili
Vs: TV-tikusta SDR radio
« Vastaus #7 : Helmikuu 21, 2014, 18:21:27 »
VHF Aurora
144MHz ES 
70MHz  ES 
50MHZ  ES 

Poissa OH5YW

 • Administrator
 • Harrastelija
 • *****
 • Viestejä: 50
 • DeebeDeebe
  • Profiili
Vs: TV-tikusta SDR radio - SDR Touch
« Vastaus #8 : Helmikuu 27, 2014, 09:18:33 »
SDR Touch - SDR softa Android tabletille ja puhelimelle

Päätinpä kokeilla tätäkin softaa

Koska Samsungin tabletissa ei ole normaalia USB-liitäntää, pitää siihen hommata ensin adapteri. Adabteri on nimeltään OTG (On The Go).
Samalla rahalla eli parilla eurolla sai kiinasta tilattua adapterin, jossa on USB-portin lisäksi myös 4 erilaista korttipaikka - saa helposti kameran kuvatkin tabletille...

Adapteri vain tabletin latausporttiin ja adapterin USB-porttiin TV-tikku kiinniSitten vain tabletilla hakemaan Googlen Playsta SDR touch ohjelma. Ohjelma on ilmainen, mutta tärkeimmät toiminnat on vain Pro-versiossa, joka maksaa 7,99 euroa.
Ilmaisversiolla sitä pääsee kuitenkin testaamaan ja jos toimii, niin vasta sitten lunastaa tuon Pron.

Ohjelma käyntiin, pyysi latamaan vielä ajurin tikkua varten - teki senkin automaattisesti ja jo lähti systeemi pelaamaan...ULA-asemat kuuluvat stereona ja kaikki pelaa niinkuin pitääkin. Kokeilin vielä Utin VOR-majakkaakin ja kuuluihan sekin sieltäAInoa miinus on ettei tablettia voi ladata samanaikaisesti, no akku kestää kyllä puoli päivää yhdellä latauksella...

VHF Aurora
144MHz ES 
70MHz  ES 
50MHZ  ES 

Poissa ULAn BATor

 • Kuuntelija
 • *
 • Viestejä: 2
  • Profiili
TV-tikusta spektrianalysaattori
« Vastaus #9 : Maaliskuu 06, 2014, 09:35:22 »
Kahtokee:

http://sourceforge.net/projects/rtlsdrscanner/

Tämä ohjelmisto näyttää halutulta taajuusalueelta signaalin voimakkuuden. Monenlaisa säätöjä on, ja vähän hitaasti toimii, mutta ajaa asiansa. Käyttää Python- kirjastoa ja käynnistyy py-päätteisellä tiedostolla, ei exe.
(Mitään ei kuulu)

-H-

Poissa oh5nxo

 • Kuuntelija
 • *
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vs: TV-tikusta SDR radio
« Vastaus #10 : Toukokuu 04, 2014, 22:19:45 »
Tikku käy geniksestäkin hätätilassa. Ainakin räkkylöiden herkkyyksien pikatarkistukseen.

Yksi noname-tikku, se Rafael Micron tuner, vuoti antenniin +3.57 MHz offsetilla keskitaajuudesta
70cm:llä -105 dBm
2m:llä -115 dBm
4m:llä käytössä olleen radion pohja -125 ei riittänyt, hiljaista oli
6m:llä ei kokeiltu. Kellä vehkeet mitata ? Onko miten yksilöitä nuo tikut vuodon suhteen?

Gain asetus vaikuttaa vuodon voimakkuuteen, pomppii -10 ... 0 dB kun siirtää RF Gain liukua.
Olisi voinut kuvitella että jos vaikuttaa, niin vaikuttaa järjestyksessä, mutta ei, riippuu taajuudesta (taajuusalueesta?)
miten lisävaimennus askeltaa gain-asetuksen muuttuessa. Useita tasoja kuitenkin on, saisi melkein dB:n portaat, jos viitsisi kartoittaa (itse kartoitin 70cm ja sitten huomasin ettei 2m:llä pidä paikkaa :)

Hojo ehdotti kerran modulointia taajuutta vaihtamalla.
Kokeilin kuinka nopeasti jakoluvun alinta bittiä voi vemputtaa ohjelmallisesti.
Noin 300 Hz FM-modulaatio syntyy, harmillisesti ei sen korkeampaa. USB-latenssi kai syynä,
ohjelma se vain pumppasi uutta jakolukua niin nopeasti kuin libusb niitä huoli.

Juha

Poissa OH7HJ

 • Kuuntelija
 • *
 • Viestejä: 8
  • Profiili
'Hamssitutkan' 6 m havaintoseman etäruutu netissä
« Vastaus #11 : Heinäkuu 18, 2015, 12:15:25 »
6 m bandin Pietarin ja Sekeen TV-asemien kantoaaltojen radioheijastuksia näyttävät 'tutkanauhat' kertovat Es-kelistä, aurorasta, lentokoneiden dopplerjäljistä ja muista taivaan radioilmiöistä. Radiospektrinauhojen alla on kaksi erilaista lentokoneiden 1090 MHz omatunnustranspondereita ja ADS-B Mode-S-paikannuksia seuraavaa karttanäyttöä lentokoneiden dopplerjälkien tunnistuksen helpottamiseksi. Ylempi näistä kuuntelee Planeplotter-softalla ja RTL-820 -USB-'tikkuradiolla' suoraan, ja alempi näyttää Flightradar24-palvelun karttakuvaa.

Es- ja aurorakelejä ym. yläilmojen tapahtumia seuraaville 'tutkavalvojille' on sivulla myös tekstichatti omia havaintoja, kommentteja ja kysymyksiä varten. Tämä aukeaa sivun oikeasta alalaidasta. Sinne voi rekisteröityä joko samalla, tai eri nimimerkillä, kuin foorumille.

Liitekuvassa on esimerkkejä chattiruutuun satunnaisesti lisätyistä, tässä tapauksessa vasemmanpuoleisen eli Pietarin TV:n spektrinauhan radioilmiöiden selityksistä, kuten lentokoneiden dopplerjälkien tunnistuksista, ja radiokelien mukanaan tuomista TV-lähetteistä.

Chattiruudun ollessa suljettuna, se näyttää 'uutispalkin' tapaan viimeisimmät sinne kirjoitetut kommentit ja havainnot liukuvana tekstinä. Chattiruutu aukeaa sitä klikatessa alla olevan kuvan mukaiseksi sivun oikeaan alakulmaan.


Linkit

Monipaikkatutka Maanpuolustusnetissä: http://maanpuolustus.net/pages/tutka/

Monipaikkatutkan viestiketju Maanpuolustusnetin foorumilla: http://maanpuolustus.net/threads/monipaikkatutkaj%C3%A4rjestelm%C3%A4.2065/

Suora linkki maanpuolustusnetin monipaikkatutkan chattiin: http://monipaikkatutka.chatango.com/

Radioharrastajien viestiketju havainnoista ja näiden selityksistä monipaikkatutkan nauhoilla: http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&start=80#p1672

Radioamatöörien FB-ryhmän viestiketju keli- ja muista ilmiöistä tutkanäytöllä: https://www.facebook.com/groups/171038342932018/permalink/842613805774465/

Väitöskirja "Aircraft Tracking and Classification with VHF Passive Bistatic Radar". Ptak, Piotr. 2015-06-25. http://www.doria.fi/handle/10024/109287


T: - Juha -


Poissa OH7HJ

 • Kuuntelija
 • *
 • Viestejä: 8
  • Profiili
TV-tikusta spektrianalysaattori
« Vastaus #12 : Marraskuu 07, 2015, 11:18:47 »
R820T- eli RTL-tikkuradiolle ovat harrastajat ja ammattilaisetkin tehneet spektrianalysaattorisoftia.

Tavallinen softaradio, kuten HDSDR tai SDR#, kykenee näyttämään noin 3 MHz enimmäiskaistan RTL-tikulla.

Softaradioista poiketen nämä varsinaiset pektrisoftat osaavat näyttää myös laajakaistaisempaa spektriä. Tässä linkki spektrisoftia esittelevälle sivulle:

http://www.rtl-sdr.com/tag/spectrum-analyzer-2/

En ole vielä kokeillut. Pse kertokaa, jos on jo kokemuksia RTL-spektrisoftista!


T: - Juha -